Setmanari d'informació local - 138 anys

Impulsen la campanya 'Per un mar sense plàstics' per reduir la quantitat d'envasos

17307

Un total de vuit entitats, coincidint amb l'inici de la fase de participació pública de la Llei de Residus i en plena celebració de les festes de Sant Sebastià, han presentat aquest divendres la campanya #perunamarsenseplàstic, una iniciativa que té com a objectiu únic «alliberar a les Illes de la massiva quantitat d'envasos de begudes que contaminen el territori».

Segons ha explicat l'organització Amics de la Terra, «la millor eina per aconseguir-ho és recuperar la pràctica de retornar les llaunes i les botelles a la tenda per evitar que, en la seva gran majoria, acabin en el fons del mar». Així mateix, han anunciat que aquest divendres, des de les 12.00 hores a les 24.00 hores, totes aquelles persones que duguin un envàs de beguda (aigües, refrescs, sucs i cerveses) i ho dipositin a la plaça Major de Palma, rebran 10 cèntims d'euro a canvi, emulant així el funcionament dels Sistemes de Dipòsit que ja funcionen en 40 regions de tot el món.

«Celebram la presentació d'una llei pionera i molt centrada en la prevenció de residus. Encara hem de valorar-la a fons, però el que tenim clar totes les entitats és que ha d'apostar decididament pel Sistema de Dipòsit, que és la manera més eficient i sostenibles d'acabar amb les llaunes i les botelles abandonades», ha manifestat la portaveu del GOB, Margalida Ramis.

Per la seva banda, el responsable de campanya de Greenpeace, Julio Barea, ha destacat el problema que les llaunes i botelles suposen per a les Illes. «Cada dia es posen al mercat 1,5 milions d'envasos de begudes i un milió es perden i acaben contaminant el territori», ha declarat. «No hem inventat res nou. Aquesta és una pràctica que ha funcionat tota la vida i que les persones a tot el món veuen amb molt bons ulls. Està implantada als països escandinaus, a Alemanya o Califòrnia i es recuperen fins al 99 per cent dels envasos», ha assenyalat la directora de Rezero, Rosa García.

El president de Pimeco, Bernat Coll, ha subratllat que volen impulsar un model de consum «molt més sostenible que promogui una veritable economia circular». «Aquest sistema, a més, suposaria uns ingressos de 10 milions d'euros per al comerç de les Balears», ha anunciat. Finalment, les entitats que participen en la campanya són Amics de la Terra, Greenpeace, GOB, Fundació Deixalles, Pimeco, Recircula, Rezero i Retorna.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.