Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern aposta per la creació de llocs de feina en la indústria manufacturera

17379

La Mesa de Diàleg Social ha aprovat aquest dilluns el Pla d'Indústria de les Balears 2018-2025, dotat amb 105 milions d'euros, que entre altres objectius es proposa crear 3.000 ocupacions en la indústria manufacturera de les Illes. Així ho ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió de la Mesa en el Consolat de la Mar. El pla neix de la Llei d'Indústria aprovada el passat 20 de juliol pel Parlament i, segons Armengol, cerca «millorar el model econòmic» de les Balears.

La presidenta ha insistit en el consens i el full de ruta compartit amb els qui s'ha elaborat el pla i la necessitat d'aquest. «No podem quedar-nos de braços plegats», ha subratllat la presidenta, que ha manifestat la seva «aposta per una indústria moderna i capaç de poder exportar, subsistir i crear llocs de treball».

Així mateix, Armengol també ha recalcat que el pla, encara que parteix de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, ha involucrat a sis conselleries així com als agents econòmics. Amb tot, la presidenta ha indicat que s'han marcat «objectius ambiciosos» però possibles. Al seu torn, la vicepresidenta i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha recalcat que es tracta d'un compromís inclòs en els acords de governabilitat.

Presència limitada de la Indústria a les Balears 
Per a l'elaboració d'aquest pla s'ha fet un diagnòstic de la indústria del que es desprèn que, actualment, la presència de la indústria és limitada i de baixa especialització. Predomina un baix nivell tecnològic i escassa adopció i ús de les noves tecnologies i les empreses industrials exportadores tenen baixa presència.

Finalment, hi ha un baix percentatge de titulats en FP. No obstant això, el diagnòstic també identifica potencialitats com les indústries emergents o la presència de béns industrials de les Balears a l'exterior. Des de la Conselleria de Treball i Indústria s'han identificat set sectors estratègics per a la indústria a les Balears: el nàutic, l'aeronàutic, el de la moda, l'habitatge, l'alimentació, indústries culturals i indústria tecnològica.

El Govern vol que la Indústria sigui un 9% del VAB
Els objectius del pla són crear les condicions necessàries per a la sostenibilitat de les empreses instal·lades a les Balears, impulsar la innovació i el desenvolupament tecnològic, fomentar la internacionalització, la cooperació de les empreses i la captació d'inversió, millorar la qualificació professional, crear i mantenir ocupació de qualitat i ajustar les polítiques industrials a les necessitats territorials de cada illa.

Per a això, el pla es marca diversos reptes, com incrementar el pes del sector industrial en el valor afegit brut (VAB) fins al 9 per cent, fomentar la transformació digital del sector secundari i aconseguir una inversió productiva en millores tecnològiques dels processos industrials de 150 milions d'euros.

Altres reptes són crear una dotzena de clústers industrials que agrupin a 600 empreses i aconseguir un 20 per cent d'empreses industrials que realitzin processos d'exportació. Així mateix, els 3.000 nous llocs de treball en la indústria manufacturera suposen un 12 per cent d'increment en l'ocupació del sector.

105 milions
El pla està dotat amb 105 milions d'euros i per aquest 2018 ja s'han pressupostat 12,5 milions. Del total, 30 milions es destinaran a formació en capital humà i ocupació; 25 milions, a acceleració tecnològica, modernització i innovació; 15 milions, a finançament i millora de l'entorn institucional; 13 milions, a internacionalització d'empreses industrials; 12 milions al foment de clústers industrials; 7 milions a sòl industrial, logística i recursos energètics; i 3 milions a vigilància, seguiment i anàlisi.

D'aquesta manera, algunes de les accions que es preveuen són modernitzar l'equipament industrial, impulsar la cooperació publicoprivada en R+D+I, un programa de suport a la creació de noves empreses i un programa d'avals tècnics i financers per a petites i mitges empreses amb la potenciació de ISBA. També preveuen transformar l'Institut d'Innovació Empresarial (IDI) en una agència de desenvolupament regional, crear programes d'assessorament, potenciar programes de formació dual, formació per ocupats i desocupats i identificar i potenciar indústries emergents.

Així mateix, es crearà una línia d'ajudes per a trasllat a sòl industrial des de zones urbanes a través de ISBA, i es facilitarà l'accés a finançament per engegar plans d'eficiència energètica i autogeneració, entre altres mesures.

Armengol reivindica el nou REB
Durant la presentació, la presidenta del Govern ha reivindicat la necessitat d'aprovar un nou règim especial per a les Balears (REB) per afavorir el desenvolupament de la indústria a les Illes.

Armengol ha recordat que estan negociant amb el Govern espanyol aconseguir aquesta aprovació i ha recalcat el «paper fonamental» del REB perquè l'exportació per part de les empreses de les Balears «pugui ser en condicions de molta més competitivitat».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.