Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

IEC: «La retirada de llibres amb el terme 'Corona catalanoaragonesa' és censura política»

17393

Davant la decisió del Govern d’Aragó de retirar dels centres d’ensenyament alguns llibres de text pel sol fet d’emprar el terme Corona catalanoaragonesa, en el que considera una clara mostra de tergiversació de la història, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha fet pública una declaració en què expressa l’«absoluta repulsa al que no és sinó un cas inadmissible de censura i d’atac a la llibertat d’expressió».

Segons recull la declaració de l’IEC, «tant l’expressió Corona catalanoaragonesa com la de Confederació catalanoaragonesa són d’utilització habitual entre els historiadors, al marge de la seva procedència i sempre amb caràcter complementari i no alternatiu al de Corona d’Aragó, de la mateixa manera que s’utilitzen en altres contextos els termes regne asturlleonès, monarquia castellanolleonesa o monarquia hispànica». Per a l’IEC, «cap d’aquests termes tengué mai un caràcter oficial, i ningú no acusa de tergiversar la història als historiadors que els fan servir».

La declaració assenyala que «amb la decisió del Govern d’Aragó es crea un conflicte on no n’hi havia; s’estigmatitzen expressions justificades per les dades històriques i, per això, àmpliament acceptades i utilitzades per la comunitat científica i acadèmica, i es deixen en total indefensió els autors i els editors de llibres de text».

Per tot això, «l’Institut d’Estudis Catalans vol manifestar el seu suport a la llibertat d’expressió dels historiadors i dels editors, alhora que deplora aquest episodi de censura política i ideològica que ens trasllada a una altra època que consideràvem ja superada».

La declaració:

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.