Setmanari d'informació local - 138 anys

L’ús de protectors solars amb titani afecta negativament el medi marí

17623

El grup d’investigació en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (Nucox) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha demostrat que la presència de cremes solars amb titani en els medis marins causa estrès oxidatiu als musclos i els indueix a adaptacions fisiològiques.

Segons han informat, l'ús de protectors solars quan es va a la platja provoca la introducció de múltiples compostos en els ecosistemes marins, entre ells el diòxid de titani, que poden tenir efectes perjudicials tant per a la flora com per a la fauna marina. Des de la UIB assenyalen que aquest fet es pot veure magnificat en zones amb gran pressió turística com a les Balears, encara que l'impacte que poden tenir els compostos presents en els protectors solars no s'havia observat fins ara.

Així, la revista científica Ecotoxicology and Environmental Safety ha publicat recentment aquest estudi del Nucox i del Ciberobn. En ell es descriu com la presència de cremes solars en el medi incrementa els nivells de diòxid de titani en les brànquies dels musclos. Aquest increment és directament proporcional a la concentració de crema solar present en el medi.

Els investigadors de la UIB han observat que concentracions baixes i mitjanes de cremes solars (concentracions similars a les determinades en les aigües costaneres de les Balears) provoquen un increment en l'activitat d'enzims antioxidants i que aquest increment en les defenses antioxidants evita l'aparició de perjudici oxidatiu en els musclos i indica una resposta adaptativa. En canvi, concentracions més elevades de crema solar provoquen una desactivació d'aquests mecanismes antioxidants i un increment en el perjudici oxidatiu i potencials efectes neurotòxics en els musclos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.