Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament de Catalunya ratifica a Puigdemont com a president legítim

18699

El ple del Parlament de Catalunya, el primer que se celebra en aquesta legislatura, ha aprovat aquest dijous el restabliment de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Ho ha fet amb un punt de la proposta de resolució presentada per Junts per Catalunya que aquest dimecres van pactar amb la CUP i que també reivindica la legitimitat del referèndum de l'1 d'octubre.

La resolució que ratifica Puigdemont com a president s'ha aprovat amb 67 vots a favor (Junts per Catalunya, ERC i la CUP) i 24 en contra (PSC i Comuns). Cs i PP han decidit no participar en la votació per considerar que la proposta és contrària a les resolucions del Tribunal Constitucional. La majoria independentista suma 70 diputats, però dos no hi eren presents (Puigdemont i Comín), i la republicana Alba Vergés hi ha votat en contra.

Abans de la votació, el cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha demanat que es llegís el text del punt sobre la legitimitat de l'1-O, cosa a què ha accedit el president del Parlament, Roger Torrent. Aquest és el text íntegre del redactat pactat, concretament el punt 6 bis de la resolució:

«Exigeix que cessin les ingerències del govern de l'Estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització d'aquesta voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya, així com la que fou legítimament expressada en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya de l'1 d'octubre.»

«Determina que aquest Parlament i la seva presidència activin de manera immediata tots els instruments i procediments escaients per tal de garantir sense restriccions els drets civils i polítics de totes i tots els seus electes, restablir totes les seves institucions, començant per la seva presidència, i les seves facultats per legislar i governar en favor dels drets socials, civils i polítics de tots i totes les catalanes, sense exclusions, construint un nou país just, inclusiu i solidari per a tothom, com ara en matèria de restitució d'allò establert en les lleis i decrets socials i mediambientals aprovats en aquesta cambra en la passada legislatura i suspesos pel Tribunal Constitucional espanyol.»

El ple del Parlament ha aprovat aquest punt per 68 vots a favor -els de JxCat, ERC i la CUP-, 8 en contra -els de Catalunya en Comú Podem- i cap abstenció. Els diputats de Cs, el PP i el PSC no han participat en la votació, però no han abandonat l'escó.

Segons fonts de les negociacions entre els partits independentistes, un cop aprovat aquest text encara falten serrells per tancar, com per exemple definir el pes polític que tindrà Puigdemont i des d'on es dirigirà el procés polític, si des de Brussel·les o des de Barcelona.

Segons han informat, aquesta tarda Puigdemont reaccionarà des de Brussel·les per posicionar-se respecte al que ha passat al Parlament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.