Setmanari d'informació local - 138 anys

Un jutge condemna la revista Mongolia a pagar 40.000 euros al torero Ortega Cano

19123

El debat sobre la llibertat d’expressió torna a estar damunt la taula. Un Jutjat d’Alcobendas (Madrid) ha condemnat la revista ‘Mongolia’ a pagar 40.000 euros a José Ortega Cano per vulneració a la imatge i a l’honor de l’ex torero.

Els inicis del procediment

L’ex torero Ortega Cano va denunciar el desembre del 2016 la revista Mongolia per la suposada vulneració a l’honor en l’ús de la seva imatge en un cartell que s’anunciava un musical a Cartagena.

En el cartell hi apareixia el torero Cano amb el cos d’extraterrestre, acompanyat de frases com «antes riojanos que murcianos», «viernes de dolores, sábados de resaca» o «estamos tan agustito». Segons la sentència, el cartell no utilitzava la imatge d’Ortega Cao «amb una finalitat de crítica política o social, sinó que la publicació utilitza la imatge per provocar exclusivament la burla sobre la persona».

Des del primer moment, els responsables de la revista asseguraren no demanar perdó perquè això suposaria negar la seva identitat «humor i sàtira». A més, Darío Adanti, membre de la revista, ha fet al·lusió a la quantia de la indemnització una vegada sabuda la condemna: «Per fer un cartell satíric se'ns posa 40.000 euros de multa, quan per l'homicidi imprudent d’Ortega Cano va haver de pagar 180.000 euros. Un cartell val gairebé un quart d'una vida humana», referint-se a l’accident en què Cano es va veure protagonista i que provocà la mort d’un conductor després de triplicar la taxa d’alcoholèmia.

Ha comentat, també, que és «ridícul» que la jutgessa digui que van usar la seva imatge sense permís: «faltaria més que una revista satírica hagués de demanar permís als personatges d'actualitat per burlar-se d'ells». «La sentència està condemnant l'exercici de la sàtira, això posa en perill la llibertat d'expressió», ha conclòs.

Indemnització, retirada d’imatge i publicació de sentència

La jutgessa acorda imposar la sanció de 40.000 euros que reclamava Ortega Cano i obliga ‘Mongolia’ a retirar la imatge d'internet, a més de publicar la sentència al seu web «per un període de temps igual a aquell que hagués estat difonent el cartell».

El futur de la revista

«El futur de Mongolia queda ara molt amenaçat, però no ens rendirem. Si vols donar-nos suport, la millor forma ara és amb una subscripció en revistamongolia.com. En els propers dies prepararem noves accions amb l'objectiu de salvar la revista», asseguren des del web.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.