Setmanari d'informació local - 138 anys

Mircea Cartarescu, guardonat amb el Premi Formentor de les Lletres 2018

19821

L'escriptor romanès Mircea Cartarescu ha estat guardonat amb el Premi Formentor de les Lletres 2018. Així ho ha anunciat aquest dilluns, 9 d'abril, el jurat del guardó, reunit per primera vegada a Argentina, que fa constar en l'acta que l'obra del guanyador constitueix «un relat infatigable i seductor, enlluernador i versemblant».

Així mateix, el jurat destaca «la poderosa habilitat narrativa de l'autor i el seu excepcional coneixement de la biblioteca universal», al mateix temps que fa constar la seva «admiració per una obra destinada a impulsar la transformació radical de la consciència humana» i subratlla «la força narrativa amb què l'autor ha sabut expandir els límits de la ficció».

El jurat de l’edició

El jurat d'aquesta edició estava constituït per Alberto Manguel (Premi Formentor 2017), Aline Schulman, Francisco Ferrer Lerín, Andrés Ibáñez i Basilio Baltasar (president del jurat) i, després de les deliberacions mantingudes a Bons Aires a la casa de l'escriptora i editora Victoria Ocampo, ha anunciat el nom del guardonat en un acte que ha tengut lloc a la Biblioteca Nacional de Bons Aires.

La cerimònia de lliurament del premi tendrà lloc el 5 d'octubre a Mallorca, dins del marc de les Converses Literàries de Formentor que aquest any arriben a la seva XI edició. Cartarescu ha agraït la concessió del premi i ha assegurat sentir-se «enormement honrat» per la seva concessió d'aquest premi, que accepta «de la manera més humil i amb enorme emoció, ja que el Formentor és un dels premis literaris més prestigiosos no solament de l'àmbit europeu, sinó del món sencer de les lletres».

Més reconeixements

Mircea Cartarescu va néixer a Bucarest en 1956. És poeta, novel·lista, crític literari i periodista, membre de la Unió d'Escriptors Romanesos, del PEN Club romanès i del Parlament Cultural Europeu. Ha publicat més de 30 llibres, traduïts a 23 idiomes.

Ha obtingut els més importants premis literaris romanesos i multitud de guardons internacionals, com el Premi de la Fira de Leipzig a l'Enteniment Europeu, el Premi de Literatura de la Casa de les Cultures a Berlín, el Premi de l'Estat Austríac a la Literatura Europea, el Premi Gregorvon Rezzori i el Premi Thomas Mann de Literatura. Està considerat per la crítica literària el més important escriptor romanès de l'actualitat. De la seva primerenca obra poètica destaca 'El Llevant' (1990; Premi de la Unió d'Escriptors Romanesos), que va escriure en plena dictadura de Ceaucescu i que Impedimenta va recuperar en 2015 en castellà.

Cartarescu va donar el salt a la narrativa amb 'Nostàlgia' (1993), que s'obre amb 'El Ruletista’ (publicat de manera independent per Impedimenta en 2010). Va seguir 'Lulu' (1994) i amb la seva trilogia 'Encegador' (1996-2007), que serà recuperada pròximament per Impedimenta en traducció directa del romanès. També a Impedimenta ha publicat el volum de relats 'Les Belles Estrangeres' (2010; Premi Euskadi de Plata), així com 'L'ull castany del nostre amor' (2012). La seva última novel·la, 'Solenoide' (2015; Impedimenta, 2017) ha estat inclosa en el llistat dels millors llibres del passat any per la premsa cultural espanyola i iberoamericana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.