Setmanari d'informació local - 138 anys

Ricard Ustrell: «La ràdio és entrar a casa dels avis i saber on són les galetes, la televisió és un rotllo d’una nit»

20049

El periodista Ricard Ustrell ha visitat aquest diumenge l’espai cultural Can Alcover per conversar amb l’equip i els oients de La Vila del Pingüí, a la ràdio Ona Mediterrània. Ustrell actualment és el presentador d'‘El Suplement’ a Catalunya Ràdio. Un tast de la conversa:

Ritme frenètic

«Fa 9 anys que estic a Catalunya Ràdio i quan em diuen ‘ets molt jove i has cremat etapes molt ràpid’ és cert, perquè segur que he deixat de fer coses però mai he tengut la sensació d’haver accelerat res».

Reflexions sobre el sense tu

«En aquest llibre xerr molt sobre la mort perquè és un tema que mai he duit bé en la vida. Tenia la necessitat de xerrar d’aquesta absència, de què passa quan se’t mor algú que estimes, una ciutat, una feina, una relació de parella… reflexionar sobre aquest ‘sense tu’. He aprofitat per parlar de la ràdio, de com he vist les coses que m’he anat trobant en aquests anys. Una d’aquestes és el món de periodisme».

El món del periodisme

«Una de les coses que em va sobtar més va ser començar amb la paraula ‘jo’. Els periodistes quan parlam sempre ho feim amb el ‘jo’, ‘jo he estat, jo he vengut, jo he tastat’… i és una cosa que no m’agradava gaire».

La novel·la ‘Sense tu’

«Vaig començar a escriure’l fa vuit anys, quan vaig entrar a Catalunya Ràdio. Hi ha reflexions de com jo he vist les coses. Per això és un llibre una mica estrany perquè hi ha molta ficció i el personatge és una exageració de mi».

Ustrell i la connexió amb Menorca

«Menorca per mi és un lloc on m’hi he trobat sempre bé. Fa molts anys que hi vaig i tenia ganes que aquest personatge i aquesta història pogués tenir esperança en un lloc on, aparentment, el 13 d’abril no hi passa res però que hi passen moltes coses. Menorca té aquest punt màgic que teniu la gent de les Illes, que sou gent apararentment molt tranquil·la però que hi ha un moment determinat que obriu les portes de casa. M’he sentit com a casa sense saber que allò era casa meva».

El passat del periodisme

«Me’n recordo molt del meu avi que agafàvem el diari i el llegíem tres dies després i seguíem el que estava passant. Ara estam en un moment que sembla que si no miram ara el Twitter, no estam informats. El periodisme ha evolucionat d’una manera tan bestial que s’està transformant en ell mateix. El periodisme és un espai en què hi ha d’haver pausa, tranquil·litat, perspectiva, interpretació, moltes mirades i que ha de provocar i qüestionar coses. Ara no tenim temps». Sembla que si no ets el més ràpid, no estàs fent bon periodisme».

‘Els quatre gats’ a Catalunya Ràdio

«És un format que començàrem fa temps amb els estius intersetmanals i que consistia en una hora passejant amb un convidat. És un espai que ens ha permès apendre moltíssim. Podria funcionar entre setmana però hi passen més coses i moltes vegades saltaria».

Un món frustrant

«Hi ha un moment en què, quan tens una certa edat, els mitjans comencen a prescindir de tu. Per mi és un error garrafal»

‘Preguntes Freqüents’, èxit

«També podria ser l’èxit de ‘El Suplement’, que el darrer resultat d’audiència hem aconseguit ser el programa més escoltat de la història de Catalunya Ràdio. L’èxit és una cosa que va, que ve i que se’n va. El que és important és no confiar-se en això, no deixar de ser qui ets i seguir treballant».

Situació de Catalunya

«Han estat uns mesos que la gent ha viscut amb molta angoixa i preocupació. Els periodistes també perquè havíem d’explicar un moment molt important i tampoc teníem totes les eines per explicar-ho. Hem passat una crisi del periodisme bestial i crec que n’estam sortint».

Carter de Breda o batle de Sabadell

«Jo vull ser carter perquè quan era molt petit acompanyava la Montse, la cartera de Breda, a repartir cartes i m’agradava molt. Ella sabia tota la història de tots els veïns. Allò era comunicació. Fent preguntes innocents et colaves a les vides de molta gent. I alcalde de Sabadell perquè vull canviar la ciutat».

Projectes de futur

«No ho sé. Al setembre no tenc feina, si algú me’n vol donar… Escriure sempre escric però no tenc cap intenció de publicar. M’agradaria fer ràdio. Al juny farem tres programes especials amb TV3. Són tres entrevistes: Álex Salmon, Manel Valls i Pepe Mujica. La ràdio és entrar a casa dels avis i saber on són les galetes i la televisió és un rotllo d’una nit».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.