Setmanari d'informació local - 138 anys

Laia Martinez i Lopez pronunciarà el pregó de la XXXVI edició de la Fira del Llibre

21143

Laia Martinez i Lopez, Malo (Berga, 1984) va començar a recitar en públic l'any 2007, acabada de llicenciar en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona, i fa part de l'anomenada Generació (H)original de Barcelona. Aquest any serà l’encarregada de pronunciar el pregó que inaugurarà la trenta-sisena edició de la Fira del Llibre, que se celebrarà al passeig del Born de l‘1 al 10 de juny, edició dedicada a la llibertat d'expressió.

El seu debut, “L'abc de Laia Martinez i Lopez” (Documenta Balear, 2009), es publica a Mallorca, on viu des de fa nou anys. El 2010 guanya el Premi Art Jove de les Illes Balears amb “L'estiu del tonight, tonight” (El Gall Editor/Calima, 2011). Continua publicant “Cançó amb esgarrip i dos poemes” (Lleonard Muntaner, 2015), que ja avança ferm pels camins de la veu pròpia, “Afollada” (Labreu, 2016, 3a ed.) i “Venus volta” (Lleonard Muntaner, 2018), tota una declaració revolucionària d'amor. Escriu amb una idea fixa: assolir la comunicació total a través del retrobament de poesia i música en l'espai — la carn.

El 2012 forma el duet d'electrovers Jansky, amb Jaume Reus. Han editat els discs “Un big bang a la gibrella” i “ÉÈ” (Primeros Pasitos, 2013, 2015) i l'òpera techno “Parella”, i són reconeguts en l'escena experimental internacional. Amb el col·lectiu Cap de Turc explora el postfolk il·lustrat en directe, des del 2014. El grup va rebre el Premi Ciutat de Palma 2017 al Millor Disc per “Llum de Llull” (Disset Ed., 2016). La participació en festivals, recitals, workshops, seminaris i residències arreu del món nodreixen aquesta experimentació.

Com a traductora, ha publicat “Dels troncs d'oliveres velles” (Lleonard Muntaner, 2011), de Max Voloixin, o l'antologia de lírica siberiana “7.516 Km.” (Publicacions de l'Institut d’Estudis Baleàrics, 2015).

La lletra de Malo apareix en antologies tan diverses com “Quàntiques!” (Ed.UAB, 2007), “Pedra Foguera” (Documenta Balear, 2008), “Allò de dintre” (Ed. Poncianes, 2009), “Ningú no ens representa” (Setzevents, 2011), “Versos per la llengua” (Arrela, 2014), “60 Catalan women writers” (Raig Verd, 2017), “L'octubre dels poetes” (L'Albí, 2018) o “Mig segle de poesia catalana” (Edicions 62, 2018). A més, col·labora amb revistes i fanzines tan diversos com “Pèl Capell”, “El cor pelut”, “Caràcters” o “Superna”.

És una participant habitual al Poetry Slam Mallorca des del 2010 i n'ha quedat finalista en diverses ocasions. Des del 2012, és la vocal per Mallorca de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Per una altra banda, una de les novetats de la Fira del Llibre d'enguany és que es destinaran tres casetes de la fira a espai familiar a on hi haurà mobiliari infantil i contes perquè els infants, vigilats pels seus pares, hi puguin estar. També s'hi duran a terme activitats programades. Així mateix, també hi haurà tres casetes amb el nom d’Espai Llompart, ja que albergaran una exposició de fotografies de l'Any Llompart.

La Fira del Llibre comptarà amb el mateix nombre de paradetes que l’any passat, 44, que enguany romandran obertes en un nou horari: de 13 a 21, de dilluns a divendres; i d’11 a 21 hores, dissabtes i diumenges.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.