Setmanari d'informació local - 138 anys

Manipulació higiènica dels aliments: evita el risc d'emmalaltir-te 

21421

En els darrers anys ha augmentat la preocupació dels ciutadans per la higiene i innocuïtat dels aliments que consumeixen en establiments comercials. La majoria dels consumidors cerquen la garantia de salut i qualitat del que ingereixen, procurant que siguin segurs, salubres, nutritius i, que les tecnologies que empren en la seva elaboració i conservació compleixin amb les normatives imposades.

Una inadequada manipulació d'aliments influeix decisivament en la salut dels consumidors, ja que afavoreix la contaminació dels aliments que es preparen a causa de pràctiques incorrectes, bé sigui de manipulació o d'higiene personal, d'utensilis, superfícies o equips emprats en la preparació d'aliments.

El marc jurídic és tan important com la pràctica

El marc legal de cada país estableix les normatives i reglaments que han de complir els negocis o establiments prestadors del servei de menjar elaborat i per tant, les persones encarregades de la manipulació d'aquests aliments són els qui tenen a les seves mans, la responsabilitat de respectar i mantenir la salut dels consumidors mitjançant la preparació dels mateixos. Pel que és important que coneguin les bases d'una correcta manipulació i els estatuts legals que emmarquen el tema, tot això englobat en l'estudi del carnet de manipulador d'aliments, obligatori per treballar en el sector de la rebosteria.

Igualment, els treballadors que manipulen aliments han d'estar preparats sobre els mecanismes de transmissió de microorganismes patògens, les condicions que afavoreixen el risc d'aparició de malalties transmeses per aliments i les mesures de prevenció d'aquests riscos, així com totes les mesures necessàries per assegurar la innocuïtat i salubritat dels aliments en totes les fases de la cadena alimentària

A l’Estat espanyol, el sector de la restauració és una de les activitats econòmiques més actives i per tant un dels motors de l'economia. Segons les darreres dades, existeixen més de setanta mil locals destinats a l'elaboració de menjar de cara al públic al nostre país, sent la majoria d'aquestes empreses petites pimes amb pocs treballadors, generalment no sol superar gairebé mai els cinc integrants, i moltes d'elles compostes només per un integrant.
Per aquesta raó, aquest sector ofereix grans oportunitats per aconseguir un treball, tant en temporades baixes, com en temporades altes (habitualment durant les vacances, en dates com a Setmana Santa i estiu).

Legalitza la teva condició de manipulador d'aliments

Si el teu objectiu és llavors aconseguir un treball en el sector de la restauració has d'obligatòriament, tenir el carnet de manipulador d’aliments En alguns centres de formació com Qualitas Alimentaria Proyecto SL, s'ofereix la possibilitat de la seva obtenció sense registres, tan sol aprovant l'examen. Aquest, a més, tindrà validesa davant les autoritats sanitàries de tot l’Estat espanyol. En cas de fer-ho a través d'un altre curs online per a l'obtenció del carnet de manipulador d'aliments, confirma l'oficialitat del mateix i del lliurament del pertinent certificat. 

Les autoritats governamentals encarregades dels serveis sanitaris i de la inspecció dels prestadors del servei d'alimentació pertinent han de vetllar pel correcte funcionament dels establiments de menjar, supervisar els exàmens mèdics i també revisar que, efectivament es disposa carnet de manipulador d'aliments amb validesa per part dels treballadors. I a més, vigilar que els empleats hagin rebut formació sanitària continuada amb cada noves normatives o actualitzacions de salut en les mateixes.

  • La correcta manipulació d'aliments també és necessària en la llar

    La higiene i cura en la manipulació d'aliments, és una pràctica que no només ha de dur-se a terme en els establiments d'alimentació d'aquest tipus; també ha de ser una pràctica en les nostres llars, encara que això no tingui una connotació de tipus legal, atès que en aquest ambient també es corre el risc de contaminació per la manipulació d'aliments. Pels qui cuinen en les seves llars amb receptes de cuina procedents de portals especialitzats com delicista.es, li donem les següents recomanacions per a la correcta manipulació d'aliments:

    - Tingues una bona higiene en el teu cos, el teu pèl ha d'estar sempre net i recollit fins que acabis de cuinar els aliments.
    - Tracta de mantenir una especial higiene a les mans abans i després de la manipulació d'aliments.
    - Mantingues les ungles netes.
    - Evita portar-te les mans cap a la boca o tocar zones de la teva casa que puguin tenir bacteris, els quals traspassaràs a posteriori al menjar.
    - Renta molt bé tots els utensilis de cuina que estàs utilitzant.
    - Usa un davantal. 
    - Mantingues sempre nets els fogons i tota la zona de la cuina que estàs utilitzant per cuinar.
    - Usa tovalloles netes per eixugar-te freqüentment les mans.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.