Setmanari d'informació local - 138 anys

Busquets destaca «l'aposta valenta» del Govern en la reducció de residus

21437

La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, s'ha referit a la nova Llei de residus i sòls contaminants de les Balears com un «text pioner i una aposta valenta que té per objectiu aconseguir una reducció significativa dels residus i millorar la seva gestió».

Així s'ha expressat aquest divendres la vicepresidenta durant l'acte de clausura de la jornada sobre l'estratègia europea de plàstics i residus que s'ha celebrat a Palma, en la qual ha assenyalat que la proposta de la directiva europea sobre plàstics d'un sol ús presentada dilluns passat per part de la Comissió Europea «va en la mateixa línia que l'avantprojecte balear».

En aquest sentit, la consellera ha recalcat que aquesta iniciativa «ha despertat interès a entitats com la coalició d'ONG RethinkPlastic», que té la intenció de presentar la normativa balear com a exemple a seguir en l'àmbit europeu, segons ha assenyalat.

Busquets ha considerat imprescindible la implicació de les institucions i ha explicat que el seu departament està treballant en una modificació de la Llei turística que complementarà la normativa de residus i regularà l'ús de plàstics en els establiments turístics. En la jornada, el director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, ha exposat la nova Llei de residus i sòls contaminats del Govern, l'aprovació del qual es preveu per a després de l'estiu.

Així mateix, des de l'Executiu han explicat que la normativa s'avança a la directiva de la UE en temes com obligar als productors a redissenyar els seus productes amb la finalitat d'utilitzar materials sostenibles en la producció de canyetes de begudes, bastonets de les orelles i tassons o plats.

En aquesta línia, han destacat que es prohibirà també la distribució i venda de les bosses de plàstic lleugeres o d'un sol ús, la venda de vaixelles d'un sol ús i altres productes. A partir de l'entrada en vigor de la nova llei, no es podrà realitzar la venda de càpsules de cafè d'un sol ús fabricades amb materials no fàcilment reciclables, orgànicament o mecànicament.

A més, Busquets ha explicat que «l'Impost de Turisme Sostenible ajudarà a finançar projectes com la campanya d'informació i vigilància en espais de rellevància ambiental, la neteja i manteniment de platges amb la contractació de persones en risc d'exclusió social i també s'executarà un projecte d'impuls a l'economia social i circular». 

Finalment, en el marc de la jornada s'ha celebrat una taula rodona amb el títol 'Exemples de bones pràctiques en la gestió de plàstics', en la qual han participat representants d'institucions, entitats i empreses vinculades en la gestió dels residus a les Illes. El públic assistent a la jornada ha pogut fer les seves aportacions al debat i també plantejar dubtes als ponents.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.