Setmanari d'informació local - 138 anys

La fi de Mallorca com a femer d'Europa

21797

El ple del Consell de Mallorca d'aquest dijous ha aprovat inicialment la modificació del contracte amb l'empresa concessionària Tirme per «tancar l'última porta a la importació de residus de fora de Balears», amb els vots a favor de l'equip de govern i les abstencions de PP, el partit Ciudadanos i El PI.

La consellera insular de Medi ambient, Sandra Espeja, s'ha mostrat «molt satisfeta» per aquesta aprovació «que impedeix que Mallorca torni a ser el femer d'Europa».

D'aquesta manera s'eliminen tots els apartats del contracte referents a la importació de residus i s'elimina la possibilitat futura de noves operacions.

Aquesta aprovació es dóna l'endemà passat que el Parlament derogàs l'article 19 de la llei 13/2012 de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries; que donava cobertura legal a la importació de residus.

Espeja ha recordat que «la crema d'aquests residus va generar més de 12.000 tones de cendres» que van ser dipositades en l'actual depòsit de seguretat, «disminuint, òbviament, la seva vida útil i per tant avançant la seva ampliació».

D'altra banda, amb aquesta modificació de contracte amb Tirme també s'incorpora la inversió del projecte aprovat en el ple de maig sobre l'ampliació del dipòsit de seguretat de cendres.

Va ser en 2012, quan el Govern de José Ramón Bauzá va promoure la importació de residus a Mallorca en suposar una «mesura d'activació econòmica» que havia de permetre obtenir «ingressos extra al sistema», tal com va dir en diferents ocasions el llavors conseller de Medi ambient, Biel Company.

La modificació en el Parlament es va fer aquest dimarts en el marc de la Llei Ómnibus --anomenada 'Llei granera' per l'oposició-- de racionalització i simplificació de l'ordenament legal i reglamentari de Balears. Aquesta llei també inclou la polèmica 'esmena Matutes', a la disposició transitòria 14 de la Llei d'Urbanisme, que limita l'aprofitament i ús en uns terrenys propietat de la família Matutes a Sant Josep de sa Talaia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.