Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern obre la fossa d’Alaró, la primera del Pla 2018 i la cinquena que s’intervé a les Balears

22289

Aquest dilluns s’ha iniciat l’execució del Pla d’Actuació 2018 d’exhumacions de fosses amb l’obertura i la intervenció de la fossa del cementiri d’Alaró. La presidenta Francina Armengol ha recordat que aquestes noves feines d’exhumació mantenen «la paraula donada pel Govern per tal que no caigui a l’oblit el patiment i el dolor de les famílies represaliades per les seves idees democràtiques».

És la quarta fossa que l’executiu autonòmic obre d’ençà de l’aprovació de la Llei de persones desaparegudes i fosses, després de les actuacions a Porreres, Montuïri i Sant Ferran, i la cinquena si es compta la primera fossa que s’exhumà a les Illes Balears abans de la Llei, la de Sant Joan. La d’Alaró és la primera intervenció de les onze que preveu el Pla d’Actuació 2018.

Per la seva part, la consellera Fanny Tur ha incidit que «el que estam fent és complir amb la nostra obligació de demòcrates i reconèixer aquelles persones que varen morir per defensar la democràcia. Esperam poder trobar els cossos d'en Pau i en Nofre Crespí».

Al cementeri se cerquen dues víctimes enterrades suposadament en una mateixa fossa al cementiri municipal d'Alaró. Es tracta de Pau Crespí Villalonga, 57 anys, sabater, exbatle republicà, i Onofre Crespí Riera, 21 anys. Pare i fill, respectivament. Tots dos procedien de Mancor de la Vall i van ser assassinats el 20 d'octubre de 1936 en el lloc conegut com la Costa de Tofla, a la carretera que uneix Alaró i Lloseta segons consta en la Causa 1011/19361.

Després de la d’Alaró, la següent fossa que s’exhumarà serà la del cementiri de Santa Maria del Camí. Aquest mes de juliol també es durà a terme la recerca i localització al cementiri de Sencelles de la possible ubicació de la fossa amb la participació d’arqueòlegs i els historiadors que l’han estudiat. A més, també es durà a terme el treball de camp en el Pou de s’Àguila (Llucmajor) per projectar les tasques per a l’exhumació durant la tardor. I finalment, dins aquest mes de juliol, també es faran tasques de recerca i localització al cementeri de ses Figueretes per veure sobre el terreny els diferents indrets on s’haurà d’excavar a partir de la tardor.

Durant els mesos d’agost i setembre, la Sociedad de Ciencias Aranzadi elaborarà els informes d'excavació pertinents per a la resta de fosses previstes en el Pla, que es treballaran ja a partir de l’octubre. Previsiblement, el setembre la Comissió de Persones Desaparegudes i Fosses examinarà i aprovarà el calendari i l’ordre d’exhumació de les fosses previstes: Calvià, Sencelles, Marratxí, Llucmajor, Deià, Porreres, Montuïri, ses Figueretes. A més, aquest estiu també es faran dos informes de viabilitat de les fosses dels cementiris de Bunyola i Manacor.

Prèviament a les tasques d’intervenció de la fossa d’Alaró, s’ha fet un estudi de la fitxa tècnica inclosa en el Mapa de Fosses Comunes de Mallorca (1a part) i una visita al cementiri d'Alaró el dia 14 de juny de 2018, com també a la resta de fosses que s’han d’obrir al llarg de l’any.

La informació històrica i la localització de la fossa es recullen exhaustivament en el Mapa dels Fosses Comunes de Mallorca (1a part), concretament en el capítol referit a Alaró, signat per Marçal Isern Ramis. La fossa potser estaria situada a l'esplanada que queda en el lateral esquerre d’una capella, amb unes escales d’accés contigües a l’ampliació del cementeri que va tenir lloc el 1979. L'esplanada té una superfície aproximada de sis per cinc metres, i és una superfície diàfana.

Si aquesta zona es va buidar d'enterraments només es pot comprovar mitjançant una excavació arqueològica, ja que la recerca històrica (arxius i testimonis) no aporta més informació sobre aquest aspecte. Segons l'autor de la recerca, també existeix la possibilitat que la fossa hagués estat exhumada en el transcurs dels anys i les modificacions del cementiri i les restes òssies haguessin estat traslladades a l'ossera, que se situa a l'esplanada lateral dreta a la capella.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.