Setmanari d'informació local - 138 anys

Emaya sol·licita que l'etiquetatge de les tovalloletes «indiqui clarament» que no es poden tirar pel vàter

22659

La Xarxa d'Aigües Públiques de Mallorca, organisme depenent d'Emaya, ha remès una carta al Ministeri espanyol de Transició Ecològica i al de Sanitat i Consum per sol·licitar que l'etiquetatge dels productes higiènics «indiqui clarament» que no es poden tirar pel vàter.

Així, han sol·licitat que «des d'aquests ministeris s'actuï per regular de forma estricta i efectiva l'etiquetatge d'aquests productes, actualment inadequat i fins i tot enganyós», ja que, «molta gent es desfà aquests a través del vàter per desconeixement dels problemes que això comporta» o per un etiquetatge que «fins i tot incentiva al fet que així es faci».

En aquest sentit, ha explicat que «l'ús de tovalloletes higièniques s'ha estès entre la població i, juntament amb altres productes higiènics com bastonets per a les orelles, desmaquilladors o compreses i tampons, creen problemes mediambientals i econòmics per les obstruccions i danys a la xarxa de clavegueram, bombes d'impulsió i a les estacions depuradores».

Emaya explica que diversos estudis, per exemple el de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) o de l'Associació Espanyola de Proveïment d'Aigua i Sanejament (AEAS) coincideixen que actualment cap de les marques de tovalloletes que es comercialitzen són aptes per tirar a l'excusat. En la carta enviada, es recorda que «totes les tovalloletes i productes d'higiene personal haurien d'estar clarament etiquetades amb un 'No ho tiri pel vàter'».

Així mateix, també s'ha reclamat que «els fabricants de tovalloletes i productes d'higiene personal haurien de proporcionar als consumidors informació clara i concisa sobre els mètodes de deixalla apropiats».

Finalment, han volgut recordar que el 2017, Calvià 2000 va haver de realitzar més de 2.500 intervencions, tant a la xarxa com en les estacions d'impulsió i a les estacions depuradores, per problemes d'obstruccions causats per les tovalloletes. Aquestes intervencions suposaren una despesa de gairebé 416.000 euros. En el cas de Palma, Emaya cada any retira unes 1.000 tones de tovalloletes, la qual cosa va suposar durant l'any 2017 un cost superior als 400.000 euros.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.