Setmanari d'informació local - 138 anys

Otegi fa una crida a totes les nacions sense estat a «sincronitzar els seus rellotges polítics»

23451

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha defensat que bascos, catalans i altres «nacions sense Estat» haurien de «sincronitzar els seus rellotges polítics i estratègies», tant en l'àmbit espanyol com en l'europeu, davant «els escenaris d'autoritarisme» que s'estan donant.

En una entrevista concedida a 'Onda Vasca', Otegi ha assenyalat que, en la seva opinió, «les nacions sense estat necessiten actuar com a país» perquè «no té molt sentit que cadascun mantingui una estratègia».

Per això, ha defensat que «les forces que reclamem una democratització real de l'Estat, que passa pel reconeixement nacional i el dret d'autodeterminació, hauríem de fer un esforç per sincronitzar els nostres rellotges polítics, i no només en l'escenari espanyol, sinó en l'europeu».

Es necessiten àmplies aliances 
D'aquesta manera, ha alertat que els «escenaris d'autoritarisme en tots els sentits» que s'estan donant «exigeixen àmplies aliances», per la qual cosa «catalans, bascos i altres nacions sense estat hauríem de jugar aquesta partida conjuntament».

Arnaldo Otegi ha incidit que el procés català ha evidenciat que el model territorial de l'Estat espanyol «ha fet aigües» i, en la seva opinió, «la projecció d'escenaris de cara al futur, independentment del marge que pugui tenir Sánchez per aguantar en La Moncloa, és regressiu».

En aquest sentit, ha citat la victòria en el Partit Popular de Pablo Casado, que «representa l'esperit que nia en les elits per imposar un estat absolutament autoritari». «Els anuncis que ha fet d'il·legalització de partits independentistes, la reforma electoral per treure als partits bascos, catalans o gallecs del Congrés, o la seva pròpia carrera amb Rivera per veure qui manté posicions més retrògrades en el tema de la immigració anuncien aquest tipus d'escenaris», ha advertit.

En aquest context, s'ha referit a la reforma de l'estatus basc que s'està abordant al Parlament basc i ha remarcat que existeixen problemes «suficients i prou greus» per «entendre que necessitam prendre decisions aquí».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.