Setmanari d'informació local - 138 anys

València i Palma intercanvien idees per regular el lloguer turístic i fomentar la mobilitat sostenible

25091

Els batles de València, Joan Ribó, i Palma, Antoni Noguera, han intercanviat aquest dilluns experiències i idees en l'aposta dels seus respectius equips de govern per regular els apartaments turístics, fomentar la mobilitat sostenible i lluitar contra el canvi climàtic. Tots dos han mantengut una trobada a aquest efecte en les dependències de la batlia de l'Ajuntament de València.

«Volem intercanviar experiències. Ens sembla molt important compartir-les», ha assegurat Joan Ribó. Per la seva banda, Antoni Noguera ha considerat un «autèntic plaure poder compartir estratègies de model de ciutat amb una ciutat germana i mediterrània com València».

El primer edil de Palma ha indicat que les ciutats tenen davant si, per ser «modernes, europees, resilients, verdes i creatives», «reptes importants» entre els quals ha destacat «l'accés a l'habitatge, la lluita contra el canvi climàtic i la mobilitat sostenible».

Pel que fa als temes d'habitatge i la regulació dels apartaments turístics, Ribó ha valorat mesures «interessants» adoptades a la capital, al mateix temps que ha assenyalat que aquesta és una qüestió que al seu executiu «preocupa per molts aspectes: pels veïnats, pel creixement del preu dels lloguers i perquè també defineix el model de turisme d'una ciutat».

El primer edil de València, que ha ressaltat també les iniciatives adoptades per aquesta ciutat en aquesta regulació, ha reiterat que «els apartaments turístics necessiten control per part de l'ajuntament, control de qualitat urbanística». Ha afirmat que a la capital valenciana «s'ha posat en marxa» i ha subratllat que, en conseqüència, «totes les peticions de registre han estat rebutjades» fins al moment.

Així mateix, ha esmentat entre els requisits posats en aquesta ciutat que aquest tipus d'allotjament «només pugui estar en el primer pis o en edificis sol para això». «Els apartaments turístics com a economia col·laborativa estan ben però tal com els estan plantejant les grans empreses, de vegades amb fons voltor que compren edificis sencers, diem clarament que no», ha manifestat.

El batle de Palma ha expressat també el seu interès per escometre polítiques d'habitatge que fomentin els lloguers i que regulin els seus preus. En aquest sentit, ha recordat la petició feta «des de fa temps en favor d’una modificació de la llei d'arrendaments urbans» amb la finalitat de «passar de tres a cinc o set anys i així donar més estabilitat a l'inquilí».

Igualment, s'ha apuntat la necessitat d'escometre «una limitació de preus» per evitar que diferències entre zones i pujades. «Per a nosaltres la limitació de preus, amb un preu de referència, amb un preu màxim i topall és molt important», ha precisat.

Noguera ha comentat, respecte als apartaments turístics que Palma comparteix la «preocupació» amb València. Amb tot, ha defensat l'aplicació de «polítiques valentes i decidides en habitatge amb normatives clares i serveis d'inspecció per poder plantar cara a una de les qüestions més importants, l'accés a l'habitatge per part de residents».

«No hi ha pitjor cosa per a un batle que el fet que es vagi gent perquè no pot seguir vivint en una ciutat», ha declarat el responsable municipal. Després d'això, ha mostrat també la seva decisió de lluitar «contra el canvi climàtic i fomentar la mobilitat sostenible».

Polítiques decidides i valentes

Noguera ha considerat que «la lluita contra el canvi climàtic des dels municipis ha de ser una de les premisses principals». «Més arbres, boscos urbans, peatonalitzacions, ús de la bicicleta i transports d'alta capacitat», ha citat com a iniciatives en aquesta línia, a més de felicitar «a l'Ajuntament de València per les seves polítiques decidides i valentes en mobilitat sostenible».

Preguntats per la manera en el qual des de 2015, amb el canvi de govern en tots dos ajuntaments, s'han reforçat les relacions entre València i Palma, Ribó i Noguera han ressaltat que ambdues ciutats compten amb batles que no són ni del PP ni del PSOE.

El primer de Palma ha dit que si escau, es tracta d'un primer edil «d'esquerres molt vinculat a l'ecologista» i ha qualificat de «bona i fluida» la relació amb València. «Assumim i compartim les restes de les nostres ciutats. Les ciutats mediterrànies tenim molt en comú. A més de tenir una cultura i una llengua germanes ara mateix tenim la capacitat de poder fer estratègies comunes. Els ajuntaments tenen el poder de decidir que afecta la felicitat del resident», ha declarat.




Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.