Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern crea a Formentera la Reserva Marina de sa Punta de sa Creu amb 1.059 hectàrees

25641

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca ha elaborat el decret per crear la Reserva Marina de sa Punta de sa Creu a Formentera, que constarà de 1.059 hectàrees. Segons ha informat aquest dimecres la Conselleria, la Reserva se situa a la zona de sa Creu, en les aigües interiors de l'entorn de la Mola.

La normativa, que s'aprovarà en el Consell de Govern del divendres, contempla la protecció d'aquesta zona, d'un "gran" valor ecològic i pesquer a causa d'una àmplia biodiversitat marina i amb una importància cabdal per a la flota d'arts menors de Formentera.

En total, han estat inventariats fins a 23 hàbitats diferents, entre els quals destaquen les prades de posidònia, comunitats d'algues fotòfiles i el coral·ligen sobre fons dur.

El conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha visitat la zona recordant que el Govern ha creat noves Reserves i ha augmentat la seva vigilància amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible.

Segons Vidal, està previst que el nombre s'incrementi en tres més, una vegada s'aprovi la reserva de Tagomago, arribant als 17 vigilants a les Illes. La reserva de sa Punta de sa Creu comptarà amb un vigilant i barca pròpia.

Amb la creació de la nova Reserva Marina, ha destacat el Govern, es compleix la petició de diversos col·lectius socials i institucions públiques com el Consell de Formentera. El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha explicat que la Reserva és un «compromís» que es va adquirir en aquesta legislatura i ha valorat que s'hagi pogut impulsar conjuntament amb el sector pesquer.

A la zona, han recordat des del Govern, es practiquen activitats que tenen una relació directa amb els recursos pesquers, explotant-se de manera tradicional fins en vuit tipus diferents d'aparells. Amb la finalitat de recuperar poblacions de peixos, han considerat «necessari» regular aquestes activitats perquè es practiquin de forma compatible amb la conservació de la riquesa biològica i dels recursos marins vius.

Les Reserves Marines són àrees on es limita l'explotació dels recursos per incrementar la repoblació d'alevins i fomentar la proliferació de les espècies o protegir els ecosistemes amb característiques diferenciades.

58.700 hectàrees protegides per reserves

Actualment, a les Illes hi ha 58.700 hectàrees protegides per Reserves Marines. En aquesta legislatura, a part de la reserva de sa Punta de sa Creu, s'ha incorporat la Reserva Marina des Freu de sa Dragonera amb 708 hectàrees.

Així mateix, s'han modificat les normatives de les Reserves Marines del Llevant de Mallorca i d'es Freus d'Eivissa i Formentera, retornant la protecció màxima a s'Espardell. A més, s'està tramitant la Reserva Marina de Tagomago a Eivissa i la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire, a Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.