Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern reivindica una aliança amb Sardenya i Còrsega per defensar els interessos illencs davant la UE

25697

El Govern ha posat les bases al costat de Sardenya i Còrsega per crear l'Aliança d'Illes del Mediterrani i defensar els seus interessos davant la Unió Europea (UE), segons ha explicat aquest divendres la vicepresidenta i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, que ha participat el debat polític organitzat en el marc del consorci comú entre Còrsega, Sardenya, Creta i les Balears.

La jornada, dedicada a debatre sobre el paper de la política de cohesió a partir de 2020 per fer front als reptes de la insularitat, ha comptat amb la presència dels presidents de Sardenya, Francesc Pigliaru, i Còrsega, Gilles Simeoni, i el vicepresident de l'Intergroup Searica, Tonino Picula.

Busquets ha assenyalat que «les dificultats compartides de les illes han de tenir una resposta, i aquesta resposta passa pels fons de cohesió de la Comunitat Europea». Per això, la vicepresidenta ha ressaltat que sessions com les d'aquest divendres serveixen perquè els territoris insulars del mediterrani demanin «que no només es tenguin en compte factors macroeconòmics a l'hora de repartir els fons, sinó que tenguin en compte també aquelles característiques vinculades a la insularitat».

Com aquestes característiques, Busquets ha esmentat «l'aïllament per la falta de connectivitat, la dificultat de nostres les per ser competitives, i la necessitat de conservació del medi ambient». A més, ha anunciat que la proposta del Govern és seguir treballant amb les altres illes, com Còrsega i Sardenya, a través de les oficines regionals a Brussel·les.

«Hem proposat fer una aliança mediterrània, i també continuar aquestes trobades de primera línia política amb la finalitat de parlar amb els nostres estats i que posin la insularitat en el punt de mira de la Comissió», ha recalcat.

La vicepresidenta ha mantengut una reunió en aquest sentit amb els presidents de les dues illes presents en l'acte. La Política de Cohesió de la Unió Europea destinarà a les Balears, durant el període 2014-2020, fons estructurals per valor de 235 milions d'euros entre Feder i Fons Social Europeu.

Això suposarà inversions per uns 520 milions d'euros i projectes com el Pol Marí d'Excel·lència a Palma o el desplegament de la banda ampla a Balears. No obstant això, el Govern considera primordial garantir que els fons europeus 2021-2027 aportin solucions als grans reptes que els diferents territoris (entre ells, les illes mediterrànies) hauran d'afrontar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.