Setmanari d'informació local - 138 anys

Xanguito, Valtònyc, Suasi, Clara Fiol, Vers Endins, Dinamo, Xaloc, Glissando Big Band, Voicello i Anegats Premis Enderrock

26031

La primera edició del lliurament dels Premis Enderrock de la Música Balear s'ha celebrat aquest dimecres 28 de novembre al Teatre Xesc Forteza de Palma. El grup de Bunyola, Xanguito, amb dos guardons (millor gira i millor cançó), a més de Suasi (millor disc de pop-rock), Valtonyc (millor disc de músiques urbanes) i Anegats (millor artista) han estat els principals reconeixements de la votació popular. El cantautor Joan Ramon Bonet, pioner de la Nova Cançó i onzè membre d'Els Setze Jutges, ha rebut el Premi Enderrock d'Honor i el guitarrista i productor Joan Bibiloni ha estat reconegut amb el Premi a la Trajectòria per 50 anys de carrera.

Per la seva banda, els guardons per votació popular (amb prop de 6.000 vots d'usuaris únics a través de la xarxa en dues voltes) s'han concretat en el premi a l'artista revelació per a Clara Fiol, el millor disc de cançó per a Vers Endins, el millor disc de folk per a Xaloc Música, el millor disc en llengua no catalana per a Dinamo, el millor disc de jazz per a Glissando Big Band i el millor disc de clàssica per a Voicello. Pel que fa a premis de la crítica, que ja s'havien anunciat amb anterioritat, varen recollir els seus reconeixements Da Souza (millor disc de l'any), Salvatge Cor (millor disc revelació) i Mezquida & Chicuelo (premi especial del jurat).

A la gala hi han assistit més d'un centenar de músics illencs, agents del sector cultural, mitjans de comunicació i públic en general que ha omplert a vessar la platea del teatre palmesà. En total s'han lliurat setze guardons en els àmbits del pop-rock, cançó d'autor, folk, jazz, músiques urbanes i clàssica. L'acte ha estat conduït pel cantant Cris Juanico i l'actriu Ann Perelló, que han donat pas a l'entrega dels diferents guardons a càrrec dels músics Miquela Lladó, Marga Rotger, Marcel Cranc, Jorra Santiago, Josep Cabot i el cuiner Santi Taura.

IB3 TV ha retransmès la gala en directe a través del seu servei d'streaming, TV3, Catalunya Ràdio i Ona Mediterrània han fet connexions durant tota la nit. En total han cobert l'acte més d'una quinzena de mitjans.

La nit ha començat amb el músic Joan Bibiloni interpretant "Mà al cor" –una de les cançons incloses al seu disc preferit Mà en es cor (Blau, 2003)– acompanyat de l'acordionista Pepe Robles. Seguidament, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, han fet els seus discursos de benvinguda. Gendrau ha subratllat que «els Premis Enderrock de la Música Balear volen contribuir a la difusió i el reconeixement dels artistes illencs, a més de ser un toc d’atenció a les institucions i al sector per reivindicar la importància de la música com a patrimoni cultural i signe d’identitat, de voluntat i de llibertat d’un poble.» Per la seva banda, De Luis ha refermat que «es volen compartir lluites transversals i que contra la repressió no hi ha arma més poderosa que la cultura».

A continuació, el batle de Palma, Antoni Noguera, i la cantant Maria del Mar Bonet han lliurat a Joan Ramon Bonet el Premi Enderrock d'Honor a l'històric integrant d'Els Setze Jutges. La cantant li ha dedicat la cançó 'Sempre hi ha vent', una adaptació d'uns versos de Feliu Gasull, que ha interpretat acompanyada del contrabaixista Toni Cuenca.

Després d'aquest moment especial i emotiu ha arribat el torn dels premis de la crítica. El quintet mallorquí Da Souza ha rebut el guardó que els acredita com autors del millor disc de l'any, Futbol d'avantguarda (Famèlic, 2018); Marco Mezquida i Juan Gómez 'Chicuelo' han agraït a través d'un divertit vídeo el Premi Especial del Jurat tot anunciant un nou treball discogràfic pel març de 2019 anomenat No hay dos sin tres; i Salvatge Cor ha recollit el premi al millor disc revelació per Hi ha gent que entra dins la teva ànima i ja no en sortirà mai més (DiscMedi, 2018). Tot seguit, Da Souza ha interpretat una versió acústica del primer senzill de l'àlbum premiat, "Migracions de salmons".

Lluís Gendrau ha estat l'encarregat de lliurar el Premi a la Trajectòria al músic, productor, arrangista i compositor manacorí Joan Bibiloni, coincidint amb els 50 anys de carrera i la seva primera entrada a un estudi de gravació. En el seu discurs, Bibiloni ha elogiat la iniciativa d'Enderrock, que l'ha reconegut com un dels pilars de la música balear.

Tot seguit ha arribat el torn dels premis per votació popular, la categoria en què s'han desvetllat els guanyadors d'onze categories diferents. El duet Voicello (integrat per la cantant Carme Garí i el violoncelista Gabriel Fiol) ha guanyat el premi al millor disc de clàssica pel seu disc homònim editat per Ona Edicions. La formació Glissando Big Band & Toni Vaquer s'ha endut el guardó al millor disc de jazz per Progression: Un tribut a Salvador Font 'Mantequilla' (Temps Record, 2018) i el grup de Llucmajor Xaloc Música ha aconseguit el premi al millor treball de folk pel disc autoeditat 25 anys… en un sospir. Després de guardonar la banda liderada per Pilar Reiona i Marta Elka, la menorquina Anna Ferrer ha interpretat ' 'Ploraràs', un avançament del seu proper disc, acompanyada per Josep Lluís Munar.

La cançó ha introduït un vídeo-obituari per recordar el recent traspàs de la cantant 'Queta’ Pizà (1955-2018) del duet infantil Queta & Teo, el flabiolaire i lutier Damià Bosch 'Ciriaco' (1939-2018) i l'activista cultural i músic Antoni Artigues (1950-2018), membre de Mag Poesia. També s'han felicitat les commemoracions més destacades relacionades amb la música balear:

  • 50 anys - Maria del Mar Bonet - "Què volen aquesta gent?”

  • 50 anys - Concert de Jimi Hendrix a la discoteca Sgt. Pepper de Palma

  • 50 anys - Aires Sollerics

  • 50 anys - Auditòrium de Palma

  • 50 anys - Guillem d'Efak - "Cançó per les dones"

  • 50 anys - Isidor - Eivissa (primer disc)

  • 50 anys - Antoni Parera Fons - "M'és bén igual"

  • 50 anys - Los Valldemosa - "S'hortet"

  • 50 anys - Z-66

  • 25 anys - Ocults - "Hola Pilar"

  • 25 anys - Foguerons de sa Pobla a Gràcia - Barcelona

  • 25 anys - La Fosca - Èeexode

  • 25 anys - Tots Sants - Màxima audiència

  • 25 anys - Uc - Cançons de migjorn

  • 25 anys - Privilege Ibiza

  • 25 anys - Runaway Música

Els cantants Marga Rotger i Jorra Santiago han estat els responsables de lliurar els premi per votació popular al millor disc de cançó d'autor, que s'ha endut Vers Endins per A les cales dels ulls (autoeditat, 2018). El raper exiliat Valtònyc ha rebut el premi en la categoria de millor disc de músiques urbanes, i l'ha agraït mitjançant un vídeo on ha denunciat la manca de llibertats a l'Estat espanyol. Les seves germanes Sali i Magdalena, i la seva mare Antònia han recollit el guardó en el seu nom, en un dels moments més emotius i aplaudits de la nit. L'excantant de Fora des Sembrat, Suasi, s'ha endut el guardó al millor disc de pop-rock per Equilibri emocional (RGB Suports, 2018); i Xanguito ha recollit el premi al millor directe.

El duet de poesia electrònica Jansky, format per Laia Malo i Jaume Reus, ha interpretat "Commedia", una cançó del seu darrer treball This Is Electroverse (Hidden Track Records, 2018). Amb ells s'ha entrat a la recta final de la nit, que ha premiat el millor disc en llengua no catalana per Ahora bajo y arreglo todo (Runaway Records, 2017) de Dinamo; la millor cançó de l'any per "Te vendre a cercar" de Xanguito –el seu segon premi de la nit–; l'artista revelació per a la palmesana Clara Fiol; i el millor artista per al retorn del grup Anegats. Ha estat aquest grup qui ha posat el punt i final a la primera edició dels Premis Enderrock de la Música Balear amb la interpretació en directe del tema inèdit "El final dels anys", un avançament del seu proper disc.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.