Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB celebra el desè aniversari de Can Alcover i els cent anys de 'Poemes bíblics'

26079

Can Alcover ha acollit aquest divendres una roda de premsa per a parlar, precisament, dels deu anys d'activitat d'aquest centre cultural propietat de l'Obra Cultural Balear i, també, del centenari del llibre 'Poemes bíblics' de Joan Alcover.

A la roda de premsa ha parlat Maria Antònia Perelló, autora de diversos treballs sobre la vida i l'obra de Joan Alcover, i el president de l'OCB, Josep de Luis. Maria Antònia Perelló ha fet una anàlisi, en clau actual, del llibre 'Poemes bíblics' que enguany compleix cent anys de la seva primera edició. Ha ressaltat la importància que va tenir en el seu moment i la vigència dels poemes i dels proverbis del volum. Josep de Luis ha destacat que Can Alcover, que compleix deu anys des de la seva inauguració com a casal cultural, és la «casa on va viure el gran poeta Joan Alcover fins la seva mort el 1926 i que des de 1895 fins 1925 va acollir les famoses tertúlies de Can Alcover».

El president de l'OCB ha explicat que el casal «va ser heretat per Pau Alcover de Haro, fill del poeta. Quan varen morir Pau Alcover (1975) i la seva dona (1984), l'OCB va heretar el casal. El 23 d'abril de 2008, després d'un procés llarguíssim, es va inaugurar Can Alcover com a Seu Institucional de l'OCB, com a centre cultural obert a tots els creadors de cultura i com a casa-museu dedicada a la figura i obra de Joan Alcover».

De Luis ha volgut destacar que «durant els 10 anys de Can Alcover, el casal ha acollit més de 4.000 activitats culturals; activitats d'aprenentatge de llengües; ha rebut la visita de més de 10.000 estudiants; s'hi han presentat centenars de llibres; s'hi han fet centenars de concerts... Hi han nascut l'Assemblea de Docents i moltes altres associacions; ha acollit milers de reunions d'entitats i plataformes de la societat civil i ha acollit importants actes d'homenatge a personatges com Climent Garau, Josep Maria Llompart, Toni Roig, Antoni Artigues...». També ha recordat que «va ser l'espai on la jutgessa de la 'querella argentina' va prendre declaració als testimonis mallorquins i va ser l'espai de distribució de les camisetes verdes a Palma».

Per a celebrar les dues efemèrides, els 10 anys de Can Alcover i els 100 de 'Poemes bíblics', l'Obra Cultural Balear prepara una setmana plena d'actes. A més, l'artista Marc Peris, 'Soma', ha fet un disseny per a celebrar el desè aniversari de Can Alcover, un disseny que pintarà a una de les parets del jardí de Can Alcover. També s'ha fet una edició especial de 500 botelles de vi dedicades als 10 anys del casal cultural.

La celebració es farà durant la setmana que va del 10 al 16 de desembre de 2018 i inclourà actes per a tots els públics. Així, es connectarà amb les celebracions d'aquest 2018: 'Any Josep Maria Llompart'; 'Any Manuel de Pedrolo' i 'Any Pompeu Fabra'.

Actes
Dilluns 10 de desembre
Presentació del llibre 'En un alè tant breu. Diàlegs de proverbi amb Joan Alcover' de Miquel Ripoll Perelló

Dimarts 11 de desembre
Presentació dels llibres de Toni Galmés 'Groc: història gràfica d’una lluita' i 'On és l'Estel·la?'

Dimecres 12 de desembre
El batec humà en els proverbis i en els poemes bíblics de Joan Alcover
Maria Antònia Perelló

Dijous 13 de desembre
Presentació de l'audiovisual sobre els 10 anys de Can Alcover
Exposició 'Tots els llibres de Manuel de Pedrolo'. En el marc de l'Any Manuel de Pedrolo.

Divendres 14 de desembre
Presentació del llibre 'Poesia completa' de Josep M. Llompart, del que n’ha tengut cura Cèlia Vinyes. En el marc de la celebració de l'Any Llompart.

Dissabte 15 de desembre
Festa dels 10 anys de Can Alcover amb contacontes, música, visites guiades cada hora i la intervenció en directe de Marc Peris, 'Soma' al jardí de Can Alcover.

Diumenge 16 de desembre
Teatre: 'Pompeu Fabra, jugada mestra!' a càrrec d'Òscar Intente.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.