Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Obra Cultural Balear plora la mort de la seva sòcia fundadora, Aina Moll i Marquès

27777

La Junta Directiva, els socis i amics de l'Obra Cultural Balear (OCB) expressen la seva tristesa per la pèrdua d'Aina Moll Marquès que va ser sòcia fundadora de l'Entitat, gran impulsora del procés de Normalització Lingüística i referent intel·lectual per tot el moviment per la Llengua, la Cultura i el País.

Tal com ha recordat l'entitat, Aina Moll i Marquès (Ciutadella de Menorca, 1930), ha dedicat gran part de la seva vida a l'estudi i a la promoció de la llengua catalana. Amb 17 anys, s'inicià en la dialectologia acompanyant son pare (Francesc de Borja Moll) i el filòleg Sanchis Guarner en un llarg viatge d'enquesta per Catalunya per a l'Atlas lingüístico de la Península Ibèrica (ALPI), i obtingué el Premi Marian Aguiló de l'IEC per un recull del lèxic de Joaquim Ruyra.

Llicenciada en Filologia Romànica per la UB, l'any 1953. Entre 1954 i 1956 amplià estudis a les universitats de la Sorbona -París-, Estrasburg, Frankfurt i Zurich. Col·laborà en la redacció dels toms IX i X del Diccionari Català-Valencià-Balear i en la revisió i reedició dels toms I i II, i va dirigir les col·leccions de l'Editorial Moll.

L'any 1961 l'escriptora va obtenir la càtedra de francès de l'Institut 'Joan Alcover' de Palma i publicà una sèrie de 13 llibres de text de llengua i literatura franceses. Al mateix temps, fora d'horari, ensenyava també català al mateix institut i també a l'Estudi General Lul·lià. Va ser la primera directora de l'Escola d'Idiomes de l'Estudi General (1961) i va organitzar els primers Cursos d'Estiu de Català a Mallorca (1978-1980).

Tal com ha recordat l'OCB, Moll va participar molt activament en les activitats de resistència cultural, tant a Mallorca com al Principat i al País Valencià. Durant els anys 1950-1962, tenien un paper preponderant en aquestes activitats els Secretariats de l'Obra del Diccionari (de Palma, Barcelona, i València), i quan els Secretariats es dissolgueren, a l'acabament del Diccionari, la seva tasca va ser continuada per entitats cíviques de nova creació: Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear (de la qual va ser sòcia fundadora l'any 1962), Acció Cultural del País Valencià, etc.; i amb totes va col·laborar des de l'inici.

L'escriptora, a més, va ser membre de diferents societats científiques, com la Société de Linguistique Romane, del Grup Català de Sociolingüística, de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, i l'Institut d'Estudis Catalans. En iniciar-se la primera legislatura de la Generalitat de Catalunya restaurada (abril de 1980), va ser nomenada Directora General de Política Lingüística (càrrec que no tenia precedents, i que més tard es va crear en totes les comunitats amb llengua pròpia diferent de l'oficial de l'Estat). En retornar a Mallorca va coordinar la Campanya Interinstitucional de normalització Lingüística de les Illes Balears. Hi va treballar de 1990 al setembre de 1995, en què es va jubilar -però continua treballant en temes de la seva especialitat.

El 1993 Moll va ser nomenada membre numerària de l'IEC. El 8 de maig de 2012 fou investida doctora honoris causa per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1989) i el Premi Ramon Llull del Govern Balear (1997). L'any 2012, l'Obra Cultural Balear li va fer un homenatge a Sencelles i un altre el 29 de desembre, al Teatre Xesc Forteza de Palma, en l'acte central per commemorar la Diada de Mallorca. Des d'aquell mateix any, un premi 31 de Desembre duu el nom d'Aina Moll i Marquès.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.