Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament europeu també censura una exposició sobre la llengua catalana

27961

La Plataforma per la llengua, convidada per l'eurodiputat Ramon Tremosa, havia d'inaugurar l'exposició 'The Catalan Language: 10 million voices' el 4 de març a l'eurocambra, amb la presència dels presidents Puigdemont i Torra; però el Parlament ha cancel·lat la mostra, després d'haver-ne intentat censurar el contingut, amb l'excusa de «la proximitat de les eleccions espanyoles».

«És un nou cas de censura per part d'una institució que hauria de ser el gran baluard en defensa de la llibertat d'expressió: no ens reconeixem en aquesta forma d'entendre la Unió Europea», denuncia Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua

Des de l'ONG del català censuren que el 6 de març hi ha convocada al Parlament Europeu una conferència sobre Catalunya d'Ortega Smith, secretari general de VOX, que no ha estat censurada.

L'exposició no ha estat considerada «apropiada» a l'Eurocambra perquè cal «respectar el procés democràtic a Espanya i Catalunya i no influir en les eleccions de cap manera», segons l'oficina de l'eurodiputada Catherine Bearder, membre de la mesa de l'eurocambra encarregada del servei d'exposicions. La Plataforma per la Llengua ha denunciat que això és una «simple excusa».

«En les últimes setmanes, en el procés de validació de l'exposició per part del Parlament Europeu, hem rebut diverses comunicacions en què es censurava part del contingut de l'exposició», assegura Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. «Queda clar que les eleccions són l'excusa per censurar definitivament una exposició objectiva sobre la llengua catalana, i que s'ha cedit a les pressions d'eurodiputats espanyols», denuncia Escuder.

«A Espanya, alcaldes i alcaldesses poden fer inauguracions fins el 5 de març, per exemple, que és quan les Corts espanyoles es dissolen. Queda clar que el Parlament Europeu s'està extralimitant i que està censurant deliberadament, per la via de la cancel·lació, una exposició que s'havia d'inaugurar un dia abans de la dissolució de les Corts espanyoles», remarca Escuder.

La Plataforma per la Llengua denuncia aquest nou cas de censura per part de les institucions europees després que Antonio Tajani, president de l'Eurocambra, prohibís la conferència dels presidents Torra i Puigdemont, convidats per un eurodiputat flamenc.

Exposició sobre la llengua catalana

La mostra censurada pel Parlament Europeu, anomenada «The Catalan Language: 10 million voices», volia explicar què és el català i quina és la seva situació als membres de l'Eurocambra. Quin és el nombre de parlants de català? Quin és el percentatge de consum cultural en català? Quina és la situació de la llengua a la justícia? En quins àmbits és oficial el català? Aquestes i altres preguntes són les que l'exposició vol respondre. «És una exposició fonamentalment cultural, que pretén fer conèixer la situació de la 14a llengua més parlada d'Europa al Parlament Europeu: la censura amb l'excusa de les eleccions està totalment fora de lloc», sentencia Escuder.

La Plataforma per la Llengua però, assegura que tot i la censura del Parlament Europeu, l'exposició es farà, i que es farà al cor d'Europa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.