Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB alerta de la situació de desprotecció del sòl rústic

28279

Aquest cap de setmana, tres notícies han alertat de la desprotecció del sòl rústic i el seu procés d'urbanització i degradació: una fàbrica de clor, l'explosió de les noves llicències d'habitatges al sòl rústic, i el projecte d'implantació d'una ecoaldea. Així ho ha denunciat el GOB aquest dilluns:

«Les 613 noves llicències atorgades el 2018 deixen palesa la nova onada urbanitzadora que envesteix el sòl rústic, convertint la illa en un contínuum urbà que requereix de nous accessos i serveis, que molt sovint va associat a la construcció de piscines, a l'enjardinament del territori amb el conseqüent consum de recursos hídrics, i que no sempre té garantida l'evacuació correcte d’aigües brutes que acaben contaminant de manera disseminada sòls i aqüífers. A principis de legislatura, amb la constitució de la Plataforma #senselímitsnohihafutur, ja ens avançàrem a la necessitat de posar límits a la urbanització del sòl rústic i a l’avanç dels usos que no li són propis, com són el residencial i el turístic. Tot i la nostra petició, no hi ha hagut cap paralització de noves llicències, cap moratòria, lligada a la necessària revisió de creixement prevista al Pla Territorial de Mallorca, ni cap norma adreçada a salvaguardar el sòl rústic general».

A banda d’això, també han denunciat desembarquen projectes industrials i residencials per a implantar-se al sòl rústic: un projecte industrial que vol implantar-se al sòl rústic fent servir fons Feder (per a fomentar inversions en regions deprimides).

Per altra banda, amb el reclam d'una ecoaldea, expliquen que es planteja un nou projecte «exclusiu» per a persones «creatives». «Tot i que les Directrius d’Ordenació Territorial de 1999 prohibeixen la creació de nous nuclis urbans, cap norma és avui dia, garantia de compliment i preservació del sòl rústic».

Per tot això, des del GOB han insistit en la necessitat d’abordar «des de la responsabilitat, la preservació del sòl rústic general. Aquest hauria de ser un compromís ferm dels partits que es consideren 'progressistes' de cara a les properes eleccions, després de que aquesta legislatura hagui estat una legislatura totalment perduda i decebedora en aquest sentit».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.