Setmanari d'informació local - 138 anys

Els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio: «Censurar paraules és censurar informació»

28979

Els consells professionals d'Informatius de TV3 i de Catalunya Ràdio rebutgen de manera categòrica les resolucions de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que prohibeixen l'ús de les expressions 'exili', 'exiliats' i 'presos polítics'.

En un comunicat, el Consell Professional de TV3 qualifica la resolució de «censura incompatible amb el respecte a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa». Els magistrats, segueix el comunicat, «ordenen reescriure el que passa quan no els agrada el que passa».

El Consell recorda que el mot 'exili' o 'exiliat' és present al relat informatiu de TV3 atenent al significat que recullen els diccionaris de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Enciclopèdia Catalana i de la Real Academia Española.

Pel que fa a l'expressió 'presos polítics', el Consell remet a la definició de pres polític de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. La mateixa definició que «ha estat la base del govern espanyol per assegurar que a Espanya no hi ha presos polítics» és la que «serveix a organismes de suport als presos polítics per asseverar que els activistes i polítics empresonats són 'presos polítics'».

«Als mitjans de comunicació de la CCMA ens hi hem referit amb expressions diverses que -pensem- caben en el pronunciament del Consell d'Europa. Imposar la tria de paraules que fan els mitjans per narrar la realitat és censura.»

Pel Consell, la resolució de la Junta Electoral crea un greu precedent en el que considera «control del discurs informatiu».

«Avui és 'exili' i 'presos polítics'. Demà ja veurem quines paraules seran.»

En termes similars, el Consell Professional de Catalunya Ràdio alerta: «El risc d'obrir aquesta porta és imprevisible i pot tenir conseqüències incalculables.»

Parla d'«atac directe a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa»: «Els magistrats han ultrapassat les seves competències i s'han convertit en una figura que crèiem oblidada. Tornen els censors i temem que la Junta Electoral Provincial vulgui iniciar una cacera de bruixes.»

Pels professionals de Catalunya Ràdio, a més, «prohibeixen sense escoltar-nos», perquè «hem debatut intensament des del primer dia la utilització d'aquests termes i sempre hem defensat que el millor era utilitzar-ne d'altres»: «No cal que vingui ningú de fora a dir-nos què hem de dir o com hem de fer la nostra feina.»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.