Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern manté que els projectes estatals haurien de sotmetre's als informes d'impacte ambiental de les Balears

29767

El Govern ha defensat aquest dimarts que els projectes estatals haurien de sotmetre's als informes d'avaluació i d'impacte ambiental de les Balears, després de conèixer-se aquest matí que el Govern espanyol interposarà un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) en considerar que part de l'articulat de la Llei 9/2018 per la qual es modifica la Llei 12/2016 d'Avaluació Ambiental de les Balears afecten les competències atribuïdes a l'Estat espanyol.

Segons han informat des de l'Executiu, la discrepància entre les administracions es tracta d'un «problema formal i d'una qüestió purament competencial que no va al fons» de l'assumpte.

Així mateix, han reiterat la seva «tranquil·litat» davant el procediment que ara continua i han expressat el seu total respecte a les resolucions pertinents, a més de manifestar que es mantendran a l'espera del que dictamini el TC.

Comissió bilateral de cooperació sense acord
Les negociacions per a resoldre les discrepàncies en la interpretació de la norma entre totes dues administracions es varen iniciar el desembre de 2018 amb la creació d'una Comissió bilateral de Cooperació entre l'Administració General de l'Estat (AGE) les Balears (CAIB).

Després de finalitzar aquestes negociacions sense que les parts hagin arribat a un acord, l'Estat espanyol eleva ara la qüestió al Tribunal Constitucional per a dirimir de quina manera han d'interpretar-se els articles de la citada llei, en entendre el Govern espanyol que existeix un problema de competències.

Així, el Govern en funcions considera que la redacció de la normativa autonòmica no distingeix entre els plans i programes de competència insular dels quals corresponen a la competència Estatal i, per tant, el Govern recorrerà aquests articles.

En concret, l'executiu espanyol s'oposa a la «nova» redacció dels apartats 1, 2, 3, i 4 de l'article 9 en considerar que vulneren les competències atribuïdes a l'Estat per l'article 149.1 de la Constitució espanyola.

En aquest sentit, l'apartat 3 de l'article 9 de la Llei 12/2016 d'Avaluació Ambiental d'Illes Balears, amplia l'àmbit d'aplicació de l'avaluació ambiental estratègica exigint-la també a tota una sèrie de plans i programes que són competència de l'Administració General de l'Estat, com podrien ser projectes en matèria de ports i aeroports, instal·lacions elèctriques i obres públiques d'interès general.

A més, l'Executiu afegeix que d'acord amb el criteri de la jurisprudència constitucional i del Consell d'Estat, el Govern en funcions estima que quan es tracti d'obres, instal·lacions o activitats que correspongui realitzar a l'Estat, serà aquest qui les sotmetrà a avaluació ambiental estratègica en els supòsits en què així ho exigeix la Llei bàsica 21/2013 d'Avaluació Ambiental.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.