Setmanari d'informació local - 138 anys

Josep de Luis: «Som aquí per exigir polítiques decidides, valentes i transversals en favor del català»

29867
Josep de Luis, president de l'OCB, ha encapçalat el passa carrers. Durant el seu parlament ha defensat la necessitat de no retrocedir en la defensa dels drets cívics. | @ocbcat

Josep de Luis, president de l'Obra Cultural Balear (OCB), ha defensat aquest dissabte la necessitat d'exigir «polítiques decidides, valentes i transversals en favor de la llengua catalana» als nous representants polítics que seran triats a les eleccions del 26 de maig.

Durant el seu discurs amb motiu de la Diada, De Luis ha defensat la necessitat de continuar sent un poble tolerant que rebutja l'extremisme i abraça la llengua pròpia com a vehicle de cohesió. En aquest sentit, ha defensat el dret de ser atesos en català a la sanitat així com els esforços per subvertir els atacs a la llengua durant l'era Bauzá.

El president de l'OCB també ha fet una crida a la defensa dels drets civils «mirant cap Europa» i criticant el retrocés de drets a l'Estat espanyol. Així, ha citat el cas del raper Valtònyc i el reconeixement de la llibertat d'expressió per part d'Europa. Finalment, ha fet una crida a continuar defensant els valors que ens constitueixen com una societat oberta i tolerant i a «unir forces» en la lluita.

Tot seguit reproduïm el discurs íntegre de Josep de Luis:

«Bon dia,
Som aquí!!!
Tornam a ser aquí, una vegada més, per la llengua, la Cultura i els Drets Civils. Per la nostra llengua. Per la llengua pròpia. Per una llengua que històricament ha estat element de cohesió social i porta d'acolliment i benvinguda per a totes aquelles persones que han decidit fer d'aquesta terra ca seva.

Per la llengua catalana, com a extensió del valors democràtics; reflex de diversitat i convivència. Una llengua que encara pateix les seqüeles dels atacs patits durant el quadrienni negre de Bauzá. Un personatge sinistre per la llengua i tòxic per on ha passat. Ningú dels qui els coneixen el vol al seu costat.

Els darrers quatre anys és cert, i s'ha de reconèixer, que s'han aturat els atacs a la nostra llengua. Però s'esperava alguna cosa més. Aquesta legislatura no ha satisfet les nostres expectatives. Així i tot, som aquí, una vegada més, per fer palesa als responsables polítics de les institucions que sorgiran de les eleccions del proper dia 26, la ferma voluntat d'exigir polítiques decidides, valentes i transversals en favor de la llengua catalana. I un advertiment, estarem atents des del primer moment de la nova etapa política per que, aquesta vegada sí, les ganes de llengua i cultura siguin degudament satisfetes.

Que el nostre dret de, per exemple, ser atesos en català a la sanitat ens sigui garantit. Per la cultura. Pel compendi de tradicions i formes de vida del nostre poble. Una societat oberta, acollidora i històricament integradora. Per la nostra cultura, d'arrel profundament democràtica, que ens ha anat configurant al llarg del temps com una societat tolerant. Una tradicional societat tolerant que no permetrem posar en perill. En aquest sentit, tenim molt present la paradoxa de la tolerància de Karl Popper. Hem de reclamar, en nom de la tolerància, el dret a no tolerar als intolerants.

És un bon moment per recordar com les formacions que qüestionaven l'autogovern i plantegen propostes obertament contràries als Drets Civils, han retrocedit electoralment. I encara més que ho faran el proper 26 de maig.

Avui també hem de fer un clam pels Drets Civils. Vivim un moment de clar retrocés dels Drets Civils. Es van laminant els fonaments democràtics. No podem restar impassibles davant els esdeveniments i la deriva demofòbica d'unes estructures d'estat engendrades durant la dictadura. Unes estructures amarades de totalitarisme i que rebenten, cada vegada que els convé, els principis democràtics. Reivindicam els Drets Civils des d'aquí, mirant cap a Europa. Una Europa on s'ha d'anar a cercar la justícia que manca a l'estat. Una Europa que ha d'esmenar els abusos d'un sistema asfixiant. Una Europa que sí respecte, per exemple, la llibertat d'expressió de Valtonyc.

L'OCB, com a part de la societat civil, és la millor línia de defensa de la llengua, la cultura i els Drets Civils. Vos convit, a totes aquelles persones que encara no en sou, a fer-vos socis de l'entitat i venir a enfortir aquesta línia de defensa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.