Setmanari d'informació local - 138 anys

Ecologistes en Acció demana que es deixi de retirar la posidònia de les platges

30049

Ecologistes en Acció ha denunciat la neteja de posidònia oceànica a les platges «amb l'excusa de netejar-les» i assegura que aquestes acumulacions de fulles mortes «no són fems» sinó estructures absolutament beneficioses per al litoral, per la qual cosa reclamen que aquestes deixin de retirar-se de manera sistemàtica i sense mesures de protecció i que els estiuejants l'integrin com a part del paisatge.

La Posidònia oceànica és una planta marina endèmica del mar Mediterrani, que es troba en fons d'arena fins als 40 metres de profunditat. A més de tenir un gran valor ecològic a causa de la seva capacitat fotosintètica, contribueix a frenar l'onatge abans d'arribar a costa, i exerceix de refugi per a moltes espècies animals, especialment de juvenils d'espècies pesqueres.

L'espècie és molt vulnerable als canvis que es produeixen en el seu entorn i és un bioindicador de la qualitat de les aigües marines costaneres i en l'actualitat, està amenaçada pels efectes de l'activitat humana que ha alterat la qualitat de l'aigua i de les costes en les últimes dècades.

L'ONG destaca la seva importància, no només quan està viva i submergida sinó també perquè les que perd s'acumulen a les platges i formen unes estructures geomorfològiques, que poden aconseguir fins a dos metres d'altura i desenes de metres de longitud.

No obstant això, denúncia que any a any nombrosos municipis del litoral Mediterrani retiren «una vegada i una altra» aquesta vegetació i Ecologistes en Acció considera que això es fa per a donar una «imatge artificial al turista o a les persones locals usuàries de les platges, que poden considerar la posidònia com una molèstia o perquè suposadament 'fan mala olor' a causa de la descomposició».

Així, defensa que les acumulacions de posidònia són absolutament beneficioses per als ja bastant perjudicats entorns litorals, i reivindica que deixin de retirar-se de forma sistemàtica i sense mesures de protecció, com ocorre en la majoria de localitats.

Al mateix temps veu imprescindible conscienciar als ciutadans sobre la importància de la seva presència a les platges i que els estiuejants l'integrin com un ecosistema natural de gran valor.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.