Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament investirà, previsiblement, aquest dijous Francina Armengol

31281

El ple del Parlament d'aquest dijous 27 de juny investirà, previsiblement, Francina Armengol com a presidenta del Govern durant la sessió d'investidura de la Cambra autonòmica, ja que és l'única persona que ha presentat la seva candidatura a presidir l'executiu.

Un dia abans, dimecres 26, al Parlament acollirà a partir de les 10.00 hores una sessió plenària en la qual tendrà lloc el discurs d'investidura d'Armengol, amb el qual la candidata del PSIB a la reelecció cercarà la confiança de l'hemicicle.

Així, en la sessió d'investidura d'aquest dijous, que arrencarà a les 11.00 hores, els partits tendran el torn de rèpliques a l'exposat per Armengol el dia anterior.

30 vots a primera votació

Posteriorment, la candidata al Govern haurà d'obtenir el vot afirmatiu de la majoria absoluta de la Cambra autonòmica (30 vots) per obtenir la confiança del Parlament en primera volta.

Cal tenir present que, després dels comicis autonòmics del 26 de maig, el PSIB va obtenir 19 diputats al Parlament, Unides Podem va aconseguir sis escons i MÉS per Mallorca, quatre representants a la Cambra autonòmica. A més, MÉS per Menorca té dos diputats a l'hemicicle, mentre que Gent per Formentera (GxF) té un escó. Amb tot, la suma de les forces d'esquerres atorgarien, previsiblement, 32 vots favorables a Armengol.

En el cas que la candidata a la presidència del Govern no obtengués el suport de la Cambra en la primera votació d'aquest dijous, es procedirà a una altra votació, passades 48 hores, i la confiança s'entén atorgada si obté majoria simple (més sís que nos).

Una vintena de lleis incloses en el 'Pacte de Bellver'

Cal esmentar que aquest divendres el PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem presentar al Castell de Bellver l'acord assolit entre les tres forces de cara a conformar el quart Govern de progrés a les Illes, que per primera vegada reedita un Executiu d'esquerres dues legislatures consecutives.

En virtut del mateix, els partits han acordat la Mesa del Parlament, que es va constituir en el plenari d'aquest dijous en què els 59 diputats varen prendre possessió dels seus càrrecs. Així, Vicenç Thomàs (PSIB) va ser proclamat president del Parlament; Glòria Santiago (Unides Podem), vicepresidenta primera de la Cambra; Juan Manuel Lafuente (PP), vicepresident segon; Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca), secretària primera; i Maxo Benalal (Ciutadans), secretari segon de la mesa del Parlament.

A més, el pacte de governabilitat entre les tres formacions progressistes inclou l'organigrama del futur executiu, que constarà d'onze conselleries més de la Presidència i dues secretaries autonòmiques, una per promoure l'economia del coneixement (sobretot universitat i investigació) i una altra per transparència i millora de l'Administració Públiques.

En matèria legislativa, l'autodenominat 'Pacte de Bellver' inclou 200 punts i preveu impulsar durant la legislatura X del Parlament una vintena de lleis, com regular el 'tot inclòs' turístic, promoure una llei de dret a la informació, una llei educativa i una llei de ciència. A més, l'acord preveu desenvolupar l'Estatut d'Autonomia 'de les Balears, la Llei de Consells Insulars, la Llei de Fosses, la Llei d'Habitatge o la Llei de Canvi Climàtic, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.