Setmanari d'informació local - 138 anys

La vaga de les ‘kellys’ d’Eivissa comença amb una d'elles agredida per un turista i algunes retingudes per la seguretat d'un hotel

32661

El primer dia de vaga de les ‘kellys’ d’Eivissa, les cambreres de pis d’hotel, ha començat amb piquets informatius i un incident entre un client i una representant del sindicat Confederació General del Treball (CGT). El secretari general de CGT a les Pitiüses, Rafa Sánchez, ha explicat que amb motiu del piquet informatiu convocat de l’hotel Sirenis Seaview, un turista ha sortit al carrer i ha retorçat el canell d’una treballadora per llevar-li la botzina amb la qual protestava, acusant-la d’haver despertat el seu fill.

Un sindicalista ha sortit en defensa de la treballadora i també ha estat agredit. «Li ha romput la camisa i té rapinyades al coll», ha agregat Sánchez. La Guàrdia Civil identificarà el client i la treballadora i el sindicalista presentaran denúncies.

En total, unes dues-centes treballadores han sortit avui al matí a protestar recorrent els hotels de la Platja d’en Bossa (entre els municipis de Sant Josep i Eivissa), de Port del Torrent (de Sant Josep a Sant Antoni) i del Canar (Santa Eulàlia) fins a Cala Llonga per concloure al centre de la Vila del Riu.

A Platja d’en Bossa gairebé totes les treballadores que conformaven el piquet eren ‘kellys’ –unes seixanta– de l’hotel Grand Palladaium Eivissa. Sota el lema ‘Stop explotació’, han advertit que «no som de ferro» i han reclamat que es rebaixin i regulin les càrregues laborals. «Lluitam contra la sobrecàrrega de treball; hi ha dones que no mengen o que no van al bany perquè en vuit hores no hi ha temps», ha explicat Dolores Paterna, treballadora de l’hotel Grand Palladium.

En el piquet informatiu hi han participat unes quaranta treballadores. La portaveu de les ‘kellys’ a les Pitiüses, Milagros Carreño, ha criticat que allí, concretament a l’hotel Bless, també del Grup Palladium, el personal de seguretat no ha deixat sortir una desena de treballadores que volien afegir-s’hi. «No ens les deixaven sortir, ploraven: això és coacció, això és il·legal», ha criticat. El piquet que ha sortit de Port del Torrent per recórrer els hotels fins al centre de Sant Antoni ha estat el més nombrós, amb un centenar de treballadores.

De moment no hi ha dades d’adhesió. El secretari general de CGT, Rafa Sánchez, ha destacat que, encara que «la participació no és tan alta com ens agradaria», aquesta vaga «ja és històrica a Espanya» perquè «és el principi d’alguna cosa que començarà a canviar».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.