Setmanari d'informació local - 138 anys

El Constitucional rebutja el recurs del PP i avala la Llei de Camins

34135

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs del PP contra la Llei de Camins Públics i Rutes Senderistes de Mallorca i Menorca i ha declarat que s'ajusta a l'ordenament constitucional.

El recurs va ser presentat pel PP a través del Congrés dels Diputats. En el seu escrit al·legaven que un dels articles de la Llei -impulsada pel Consell de Mallorca i aprovada pel Parlament el desembre de 2018- vulnerava la Constitució. El PP considerava que la llei facultava a l'administració per a dur a terme expropiacions forçoses sense utilitat pública o interès social. La sentència, redactada per la magistrada Encarnación Roca, ha rebutjat els arguments del PP i ha confirmat que la norma «pot declarar la utilitat pública i interès social de certes finalitats als efectes expropiatoris de determinats béns i drets».

El Tribunal constata que la llei fa referència a finalitats relacionades «fonamentalment amb la necessitat de garantir una utilització adequada» de les rutes i camins, «permetent un ús públic compatible amb la preservació dels valors naturals, culturals i etnològics propis i facilitant una major sensibilització ambiental, en acostar la població a la naturalesa i al medi rural en general».

Així, el TC aprecia que en la Llei recorreguda «concorre la finalitat d'utilitat pública o interès social que ha de legitimar qualsevol mesura de naturalesa expropiatòria». A més, la sentència assenyala que la declaració legal no priva del control judicial als afectats per una expropiació, perquè la norma permet a l'interessat impugnar l'actuació administrativa. La llei va ser impulsada pel Consell durant el mandat de Miquel Ensenyat. Inicialment, el text es limitava a Mallorca, però durant la tramitació parlamentària es va incloure a Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.