Setmanari d'informació local - 138 anys

El 100% de la població de les Balears respira aire contaminat per ozó

Ecologistes en Acció alerten que decisions com l'autopista de Llucmajor-Campos o l'ampliació de l'aeroport empitjoren el panorama

34141

Tota la població ha respirat aire contaminat per ozó aquest estiu, segons un informe d'Ecologistes en Acció, que ha reclamat al Govern que elabori plans de millora de la qualitat de l'aire, «obligatoris segons la legislació vigent». Per aquest motiu, l'entitat ha anunciat la seva intenció de denunciar la «inactivitat» de l'Executiu autonòmic enfront del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB).

En concret, l'informe de l'entitat ecologista sosté que el 100% de la població de les Illes respira un aire perjudicial per a la salut segons les recomanacions de l'OMS, incloent 43.000 persones (el 4 per cent de la població) que viu en l'única zona on la mitjana de les estacions de mesurament supera l'objectiu legal per a la protecció de la salut, la Serra de Tramuntana. Les tres zones on en el trienni 2017-2019 s'ha superat aquest objectiu legal en almenys una estació (Menorca - Maó - Es Castell i la resta de Mallorca, a més de Tramuntana) sumen mig milió d'habitants.

L'informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades recollides entre l'1 de gener i el 30 de setembre de 2019 en 480 estacions oficials de mesurament d'ozó repartides per tot el territori de l'Estat espanyol. Així, l'informe recull les dades de 18 estacions situades a les Balears.

Carreteres i creuers «empitjoraran el panorama»

A les Balears l'ozó troposfèric és el contaminant atmosfèric que afecta a més població i territori. Durant 2019 els seus nivells s'han mantingut en general estables. Segons l'informe, aquesta contaminació es genera en les principals ciutats i ports, les autovies i autopistes, els aeroports, la incineradora de residus de Son Reus i les centrals tèrmiques, i posteriorment s'estén pel territori afectant zones més allunyades i rurals.

En aquest context, l'entitat considera que les obres del traçat Llucmajor-Campos o el desdoblament de la carretera de Santa Eulària, a Eivissa, així com l'augment del nombre de creuers que recalen a les illes o l'ampliació prevista de l'aeroport de Son Sant Joan «empitjoraran el problema».

Denunciarà enfront del TSJIB la «inactivitat» del Govern

A més, Ecologistes en Acció considera que la informació a la ciutadania per part de les administracions públiques «no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema». En particular, detalla que la pàgina web de qualitat de l'aire autonòmica «només ofereix dades en temps real de l'última hora». «Resulta elemental per això que el Govern s'esforci per millorar la informació de la qualitat de l'aire en el territori», incideixen.

La plataforma també ha recordat que ha reclamat «reiteradament» al Govern els plans de millora de la qualitat de l'aire, per la qual cosa denunciarà «la inactivitat» de l'Executiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB). Quant als protocols enfront de les puntes de contaminació per ozó, l'entitat ha ressaltat que a les Balears no es contemplen mesures de limitació del trànsit en episodis com el de l'onada de calor de l'última setmana de juny.

Per a Ecologistes en Acció, la disminució del trànsit motoritzat és una de les principals vies d'actuació, al costat de l'adopció de millors tècniques industrials, la substitució dels dissolvents orgànics per aigua, l'estalvi i l'eficiència energètica i el tancament de les centrals tèrmiques de carbó (Alcúdia). També veuen necessari declarar una Àrea de Control d'Emissions per a la Mar Mediterrània i penalitzar fiscalment als vehicles dièsel.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.