Setmanari d'informació local - 138 anys

El PSIB demana la nul·litat de les sentències franquistes i la condemna de les pràctiques repressives

34459

El ple del Parlament debat aquest dimarts una Proposició no de Llei (PNL) del Grup Parlamentari Socialista «amb una àmplia repercussió democràtica i emocional», com és el fet de reconèixer i fer homenatges d’Estat a les víctimes del franquisme i la dictadura.

Així ho ha anunciat la diputada socialista Mercedes Garrido, qui ha avançat que «després de situar-nos a l’altura de la resta de països europeus amb l’exhumació de Franco, els socialistes no ens volem quedar amb aquest pas i volem anar més enllà».

En un moment en el qual «l’extrema dreta propugna la derogació de la Llei de Fosses o de la Llei de Memòria Democràtica, presentam una iniciativa que vol continuar fent justícia a les víctimes del feixisme», ha remarcat.

La iniciativa insta al Govern espanyol a fer les modificacions legislatives oportunes per a declarar nul·les les sentències judicials de tribunals franquistes així com també aquests tribunals, a actualitzar la Llei de Memòria Històrica, que es promoguin homenatges públics i sol·licituds de perdó amb els quals es reconegui públicament el caràcter de víctima de la Guerra Civil i de la repressió franquista, i a què s’institucionalitzin aquests homenatges.

A més, és una proposta que també contempla el rebuig als posicionaments xenòfobs, racistes i feixistes, contraris a l’ordenament constitucional, i la condemna de forma rotunda i oficial des del Parlament de les pràctiques repressives del franquisme que varen suposar una sistemàtica violació dels drets humans.

En aquest sentit, Garrido ha apuntat que «no hi caben equidistàncies, de l’extrema dreta no esperam res però sí esperam que PP i C’s es pronunciïn de manera clara i contundent, ja que encara no sabem que pensen de l’exhumació del dictador ni si hi estan d’acord o no».

La diputada socialista ha recordat que a les Balears «hem iniciat un camí de no retorn en aquest àmbit, amb la Llei de Memòria Democràtica i la Llei de Fosses, amb la creació d’una Direcció General de Memòria Històrica i amb l’obertura de les fosses».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.