Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern dedicarà 1,39 milions a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme

L'executiu preveu impulsar un estudi per a analitzar la possibilitat de crear una base de dades d'ADN única

34691

La Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització del Govern dedicarà 1,39 milions d'euros del seu pressupost per a l'any 2020 a la Direcció General de Memòria Democràtica perquè dugui a terme tasques de recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra civil i el franquisme.

Així ho ha indicat la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, durant la seva compareixença en la Comissió d'Hisenda i Pressupostos, on també ha assenyalat que el pressupost total que gestionarà la seva Conselleria en 2020 serà de 68 milions d'euros.

Així mateix, des de la Conselleria han detallat que el pressupost de la Direcció General de Memòria Democràtica s'utilitzarà per a desenvolupar la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra civil i el franquisme, i la Llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Balears.

Pla d'exhumacions 2019-2020

En aquest sentit, es facilitarà la indagació, localització i identificació de persones desaparegudes i es desenvoluparan els mapes de fosses. D'aquesta forma, s'executarà el Pla d'Exhumacions 2019-2020 i s'iniciarà la redacció del Pla 2020-2021.

D'altra banda, el Govern preveu impulsar un estudi per a analitzar la possibilitat de crear una base de dades d'ADN única, que serveixi per a facilitar la identificació de les persones oposades en les fosses. Quant a la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, que està formada per les direccions generals de Memòria Democràtica, Transparència i Bon Govern i Participació i Voluntariat, comptarà amb un pressupost total de 2,8 milions d'euros.

31 milions d'euros a IB3

D'altra banda, la Consellera ha indicat que la Direcció General de Modernització i Administració Digital comptarà amb un pressupost de 44,6 milions d'euros. Així, Castro ha assenyalat que aquesta partida inclou la quantitat que la Conselleria dedicarà a la radiotelevisió pública de Balears (IB3) l'any que ve i que es manté en els 31,1 milions d'euros.

La resta de la partida d'aquesta direcció s'invertirà en el desenvolupament d'eines que permetin «agilitar tràmits amb la ciutadania». En aquest apartat, es desenvoluparà el projecte per a la gestió d'expedients de contractació que permetrà reduir la tramitació dels contractes de les empreses amb l'Administració. Aquesta iniciativa s'iniciarà en 2020 i es preveu que pugui entra en funcionament l'any 2020.

A més, la Conselleria té la intenció de continuar impulsant la creació d'empreses en el Parc Bit, amb l'objectiu de millorar la competitivitat del teixit empresarial i fomentar el creixement sostenible. Així mateix, des de l'àrea d'Administracions Públiques i Modernització han explicat que el Govern disposa d'una infraestructura pròpia de telecomunicacions, la xarxa IOTIB, que es va crear en 2017 i es preveu que en 2020 pugui donar cobertura a la totalitat del territori.

Així, Castro ha detallat que, mitjançant aquesta eina, el Govern desenvoluparà projectes de turisme, de seguretat, de gestió d'emergències o de mobilitat, entre els quals ha destacat una iniciativa per a dotar de dispositius de seguretat a les víctimes de violència masclista, que podran ser localitzades mitjançant un senyal de GPS quan activin un polsador.

A més, la Conselleria també preveu desenvolupar un projecte de *Big Data turístic, que permetrà recollir informació com, per exemple, el nombre de turistes presents a l'Illa en un dia determinat, a més del seu sexe o lloc de procedència.

11,7 MILIONS PER Al SERVEI D'EMERGÈNCIES

Respecte al pressupost que gestionarà la Direcció General d'Emergències i Interior en 2020, Isabel Castro ha assenyalat que serà d'un total d'11,7 milions d'euros, que s'invertiran, per exemple, en l'augment en 22 noves places de gestors d'emergències, la qual cosa suposa un creixement de la plantilla en un 59 per cent.

Així mateix, s'augmentaran fins a 13 el nombre de supervisors de sala i fins a cinc el nombre total de caps de sala en el centre coordinador. Segons la consellera, en 2020 també està prevista la renovació i manteniment de l'equipament del personal d'emergències i de vehicles d'intervenció del departament.

En aquest apartat, Isabel Castro ha indicat que l'Institut de Seguretat Pública de Balears impulsarà un programa de formació en matèria de violència de gènere que s'oferirà a les Policies Locals, que es dauraran de més recursos per a la prevenció i assistència a les víctimes.

A més, en el Pressupost de la Comunitat per a l'any 2020 també es preveu el pagament del Fons de Seguretat Pública que es destina a millorar la seguretat dels municipis de les Illes, amb l'impuls de la coordinació entre Policies Locals.
4,1 MILIONS PER A la DIRECCIÓ GENERAL DE FUNCIÓ PÚBLICA

Respecte a la Direcció General de Funció Pública, Isabel Castro ha assenyalat que comptarà en 2020 amb un pressupost de 4,1 milions i ha explicat que un d'objectius d'aquesta direcció serà el de reactivar l'Oferta Pública d'Ocupació amb més de 9.000 places.

Així mateix, la Conselleria desenvoluparà durant el primer semestre de l'any que ve l'III Pla d'Igualtat entre els homes i dones que treballen en l'Administració de la Comunitat i es donarà continuïtat els plans d'avaluació de competències.

Castro ha recordat, també, que d'aquesta Direcció General també depèn l'Escola Balear d'Administració Pública (*EBAP), que s'ocupa, entre altres funcions, de la formació del personal de l'Administració i que continuarà desenvolupant plans específics per a millorar la preparació dels empleats públics.
PLATAFORMA VIRTUAL DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA EN L'ADMINISTRACIÓ LOCAL

La Direcció General de Participació i Voluntariat gestionarà un pressupost de 639.737 en 2020. Així, la consellera ha indicat que s'usarà aquesta partida per a continuar amb el desenvolupament de la Plataforma Virtual de Participació Ciutadana. En aquest sentit, aquesta Direcció General també preveu impulsar la incorporació d'aquesta eina en les administracions locals.

Així mateix, han explicat que el departament treballa en el desenvolupament d'un Pla Estratègic de Participació Ciutadana i en un pla de formació específic sobre Participació que desenvoluparà de manera conjunta amb la *EBAP i la *FELIB.

Respecte a l'àrea de Voluntariat, durant 2020 s'impulsarà el nou Fòrum del Voluntariat com a òrgan consultiu en aquesta matèria i es crearà, segons l'Administració, un cens d'entitats de voluntariat.
850.408 EUROS A TRANSPARÈNCIA

Isabel Castro també ha explicat que, durant l'any 2020, la seva Conselleria dedicarà 850.408 euros del seu pressupost a la Direcció General de Transparència i Bon Govern, per a impulsar la coordinació de la transparència en l'Administració autonòmica.

Així mateix, ha assenyalat que, mitjançant aquesta direcció, es treballarà en la implantació de totes les previsions de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència i accés a la informació pública i bon govern, i de la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i el bon govern de Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.