Setmanari d'informació local - 138 anys

Veïnats de Son Sardina fan una crida per evitar el desallotjament del Casal-Biblioteca

34767

L'Associació de veïnats de Son Sardina ha informat que varen rebre la notificació de Servihabitat on informava que han de desallotjar el local casal, i la biblioteca, el 27 de desembre.

En aquest sentit, han assenyalat que es posaren en contacte amb l'Ajuntament de Palma, però a dia d'avui no saben res de la continuïtat del casal i la biblioteca. «Hem contactat amb les associacions del poble per tal de sumar suports al nostre manifest que volem compartir». «No volem que Son Sardina perdi aquest espai de trobada i de cultura», han apuntat.

Manifest:

VOLEM CASAL I VOLEM BIBLIOTECA! MANIFEST ATENCIÓ! IMMINENT DESALLOTJAMENT DEL CASAL I BIBLIOTECA DE SON SARDINA PER PART DE L'ESPECULACIÓ DEL FONS VOLTOR D'INVERSIÓ CORAL HOME (A TRAVÉS DE SERVIHABITAT, LA CAIXA).

A les associacions i al poble de Son Sardina, El Casal de Son Sardina i la Biblioteca pública, així com totes les funcions de centre neuràlgic (cultural, lúdic, educatiu, informatiu, associatiu, polític...) del poble i de trobada veïnals que compleixen, es troben a un pas de desaparèixer per culpa de l’especulació immobiliària i, en part, per mor de la deixadesa de l’Ajuntament de Palma. Com sabeu, el Casal i la biblioteca són uns serveis i uns equipaments municipals que depenen en darrera instància de l’Ajuntament de Palma.

Tot i això, l’espai on se situen no són propietats públiques, sinó que temps enrere l'Ajuntament firmà un conveni amb l'antiga Sa Nostra (actual Bankia) que s'havia de renovar cada 10 anys. Després es va passar a renovar el conveni anualment. Passat un temps, Bankia ho vengué a un fons voltor immobiliari d'inversions, Coral Homes (amb seu a Madrid i relacionat amb La Caixa). Tot i que quan l'AV de Son Sardina rebé la notificació de canvi de propietat informà l’Ajuntament de Palma, des de l’administració pública municipal no es procedí a revisar el conveni o a donar respostes fermes i fa poques setmanes l’associació de veïnats rebé un avís de finalització de contracte per part de Servihabitat (fons immobiliari que fa de gestor i que pertany 100% a La Caixa), cosa que obliga a ABANDONAR I A BUIDAR CASAL I BIBLIOTECA ABANS DE FINALS DE DESEMBRE DEL 2019.

Durant tots aquests anys, el Casal s'ha convertit en el centre de trobada i d’activitats veïnals principal del poble. Gràcies a aquest espai, s’han pogut tirar endavant projectes de dinamització i d’integració, s’han pogut promoure tallers educatius i culturals de tot tipus (des de diferents tipus de balls fins a tallers artístics, passant per jornades de solidaritat, crítica social, concerts, conferències científiques i divulgatives, i un llarguíssim etcètera). A més, la Biblioteca és, encara avui, un dels únics punts on els sardiners i les sardineres, sobretot els més petits, poden trobar-hi activitats i oportunitats lúdiques i educatives gratuïtes per eixamplar els seus horitzons i —no és poca cosa en uns temps cada vegada més individualistes— fer coneixences i amistats més enllà de l’escola, de l’institut, de la feina. Això vol dir que Casal i Biblioteca han estat la clau de volta que el poble necessitava perquè les seves xarxes d’associació i de solidaritat comunitària es rejovenissin i tornàssin a tenir una gran activitat.

Al Casal s’hi realitzen importants tasques de formació amb la participació d’usuaris de la fundació Amadip, que ajuden en la dinamització del poble; l’associació de veïnats hi celebra les seves reunions i hi fa trobades amb diferents col·lectius; al casal la Comissió de festes hi prepara les festes d’estiu; l’associació Joves de Son Sardina, per la seva part, l’ha convertit en la seu que els permet trobar-se més enllà de bars i de places i poder organitzar allà tot allò que fan al llarg de l’any (festes, conferències, activitats culturals i crítiques dedicades a un públic més juvenil; l’equip de futbol local també l’empra com a espai de reunions; els tallers de ball, costura, repàs, pintura, relaxació, etc., que hi tenen lloc acosten gent del poble que es troba amb persones que no són del seu cercle més proper i això dona lloc a trobades que alhora generen altres trobades, altres activitats, altres interessos. I no només això, sinó que són espais que permeten crear xarxa amb les altres entitats veïnals més pròximes.

En definitiva, Casal i Biblioteca són els espais que canalitzen el coneixement i la integració del poble, unes eines que no són només simples espais o equipaments, sinó que són referencials i importantíssims per al futur de sardineres i sardiners, ja sigui per resoldre els seus conflictes i problemes o per donar sortida a tots aquells projectes, motivacions i il·lusions individuals i compartits que tenen. I perdre aquests espais seria, en definitiva, posar pals a les rodes d’aquest caliu i d’aquest procés de trobada que hem produït amb molta feina i molta suor els darrers anys totes les associacions i col·lectius del poble, així com els qui de manera individual hi ha volgut afegir el seu granet d’arena. Tot això però, amb tots els difícils i treballats avanços que representa pel nostre poble (i amb tots els defectes i problemes que encara queden per resoldre i millorar en aquests espais) és a poques setmanes de desaparèixer. Com si mai hagués existit res de tot això, com si tot el que hi hem construït passa a passa ara pogués esfumar-se en un no res. És així ja que la propietat dels immobles del Casal i de la Biblioteca és Coral Homes, un fons voltor d’inversió relacionat amb La Caixa (a través de Servihabitat) que tan sols cerca especular amb els preus dels espais que controla i que no té cap interès per la importància que tenen aquests llocs per a nosaltres i per al futur de Son Sardina.

És per això que, ara com mai, ens hem de mostrar units i solidaris i els uns amb els altres per fer veure a l’ajuntament el desastre que significaria la desaparició d’aquests llocs. Si no ens movem i pressionam per conservar allò que hem construït entre totes i tots contra els interessos econòmics de bancs i de fons immobiliaris especuladors que sols cerquen el benefici propi, ningú no ho farà per nosaltres. Pensam que l’Ajuntament no ha estat prou atent i efectiu a l’hora de revisar i de fer seguiment constant del conveni amb la propietat de l’immoble. Ens sentim sols davant la depredació especuladora dels interessos dels bancs i creim que l’Ajuntament no ha de cometre la irresponsabilitat de no fer tot el possible per no perdre aquest espai. Pensam que un ajuntament que s’abandera d’unes polítiques antidesnonaments i participatives no pot permetre aquestes situacions i que seria una negligència no actuar amb la contundència necessària per a mantenir el casal i la biblioteca, permetent que l’especulació s’apoderi d’aquest espai del nostre poble, eina de participació i convivència que tant ens ha costat de construir.

Per això, exigim que l’Ajuntament de Palma posi fil a l’agulla per solucionar aquest despropòsit, ja que el temps s’esgota i tenim un mes abans no es precipiti el desastre. Perdríem unes instal·lacions d’una qualitat i d’una ubicació difícilment millorable per les característiques del poble i Son Sardina es veuria negativament impactada pel que fa a l’oferta lúdica, cultural i educativa. Si la idea de tenir un Casal i una Biblioteca on trobar-mos i créixer ens havia de conduir a tenir un poble més integrat, més solidari, més compartit, ara és el moment de demostrat la força i els aprenentatges que han sortit d’aquests espais i lluitar junts per conservar el que, en pocs anys, s’ha convertit en el centre del present i del futur de Son Sardina. És necessari que totes les associacions ens ajuntem tant o més com quan s’ha atacat la nostra escola o el nostre entorn i que cridem ben fort que ESTIMAM EL CASAL I LA BIBLIOTECA, i que l’ajuntament hi posi esforços.

Demostrem que tenim l’autoestima ben alta i que volem lluitar per un futur compartit on al lloc on ara hi ha especulació i negoci hi hagi llibres, creativitat, una xarxa veïnal forta, constant i solidària... i moviment, molt moviment popular! Si compartiu la preocupació i les ganes de lluitar pels nostres espais, adheriuvos com a associació a aquest escrit perquè quan l’enviem a l’Ajuntament quedi clar que, davant aquesta injustícia, al poble ens hi plantam forts i units.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.