Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern crearà tres fòrums de diàleg sobre sostenibilitat econòmica, ambiental i social

34835

El Govern crearà tres fòrums de diàleg centrats en la sostenibilitat econòmica, ambiental i social, que coordinaran, respectivament, els consellers Iago Negueruela, Juan Pedro Yllanes i Fina Santiago.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, després de reunir-se amb el seu equip, ha explicat en roda de premsa que l'objectiu és vincular les polítiques del Govern als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) internacionals, i que la presa de decisions «pugui ser molt més compartida i dialogada».

En cadascun d'aquests tres espais participaran diferents conselleries, i es podrà convidar també als agents socials més representatius. Les propostes s'elevaran posteriorment a una Mesa General de la 'Agenda 2030' de les Balears per a la seva aprovació.

Sostenibilitat ambiental

En el fòrum de sostenibilitat des de l'àmbit ambiental estaran implicades quatre conselleries: Mobilitat i Habitatge, Medi Ambient i Territori, Agricultura, Pesca i Alimentació i Transició Energètica i Sectors Productius, coordinades pel vicepresident, Juan Pedro Yllanes.

En aquest fòrum es treballaran els objectius de desenvolupament sostenible vinculats a la pobresa energètica i la implantació d'energies renovables, l'acció contra el canvi climàtic, la gestió de l'aigua, els recursos marins, la restauració d'ecosistemes i les accions per a evitar la pèrdua de biodiversitat.

Yllanes ha explicat que una de les primeres mesures que volen impulsar és un 'Pacte sobre l'aigua' i que un altre objectiu és la reducció d'emissions contaminants a l'atmosfera en un 40% per a 2030.

Sostenibilitat social

Quant al fòrum sobre sostenibilitat social, que coordinarà Fina Santiago, inclourà a les àrees d'Assumptes Socials i Esports, Educació, Universitat i Recerca, Salut i Consum, Presidència, Cultura i Igualtat, Administracions Públiques i Modernització i Mobilitat i Habitatge.

Com ha assenyalat Santiago, dels 17 objectius marcats per les Nacions Unides, aquest fòrum se centrarà en els d'eradicació de la pobresa i lluita contra la fam, promoció de la salut i l'educació, igualtat de gènere, pau i justícia i ciutats i comunitats sostenibles.

Entre altres mesures, la consellera ha ressaltat l'impuls a una nova Llei de Cooperació «que garanteixi que les Balears ha de mantenir un pressupost de solidaritat cap a països en vies de desenvolupament»; ampliar els perfils de la renda social; lluitar contra l'obesitat i el sedentarisme; i impulsar l'educació de l'etapa 0-3 anys amb 2.100 places.

Sostenibilitat econòmica

Finalment, la mesa sobre sostenibilitat econòmica comptarà amb les conselleries de Model Econòmic, Turisme i Treball, Transició Energètica i Sectors Productius, Hisenda i Relacions Exteriors, Agricultura, Pesca i Alimentació, Administracions Públiques i Modernització, Educació, Universitat i Recerca, Salut i Consum, i Mobilitat i Habitatge; i estarà *coordinada pel conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela.

Aquest fòrum s'encarregarà de qüestions com la qualitat de l'ocupació, el creixement econòmic i el treball digne per a la reducció de desigualtats, la producció responsable i l'economia circular, la innovació i la indústria i la formació professional, entre altres exemples.

Cimera del Clima

D'altra banda, Armengol ha anunciat que Balears ha ofert al Ministeri albergar alguns actes institucionals de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2019 que se celebrarà a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre, després de la renúncia de Xile a la seva celebració a Santiago per les revoltes socials al país.

Les Balears han proposat acollir una jornada institucional amb experts que estaran participant en el cim en l'àmbit espanyol, i obrir un fòrum de participació pública en les dates de l'esdeveniment. El Govern també vol participar en meses a Madrid i en altres territoris que estan preparant una agenda pròpia lligada a la cimera pel clima.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.