Setmanari d'informació local - 138 anys

Terraferida demana investigar dues construccions dins una zona protegida de Banyalbufar

35633

El col·lectiu de defensa del territori, Terraferida, ha fet arribar a l'Agència de Defensa del Territori dos casos d'urbanisme presumptament fraudulent dins espais protegits de Banyalbufar. Es tracta de dues edificacions, amb tota l’aparença d'habitatges, que s'estan construint en l'actualitat dins Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic (ARIP-Boscós) a la zona de Son Creus. Aquestes dues construccions a més, s'ubiquen dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, dins petites parcel·les de 6.000 i 9.000 m2 i que no tenen la condició d'edificables.

Els promotors haurien obtingut llicència de l'ajuntament de Banyalbufar per a fer edificacions de nova planta i reconstruccions per usos exclusivament agraris. Per obtenir aquestes llicències s’haurien acollit a l'exoneració del compliment dels paràmetres urbanístics de la 'Llei Company', la Llei agrària aprovada el 2014 pel Govern Bauçà.

Aquestes autoritzacions de la Conselleria d’Agricultura anirien condicionades a usos apícoles i a un punt de venda de productes agraris. L’aparença de les construccions però, segons Terraferida, «és d’habitatges, en cap cas d’edificacions agràries». La ubicació de les construccions dins una zona boscosa de difícil accés i a llocs on aquestes activitats (apícoles i de venda de productes agraris) difícilment serien viables, «fan pensar que es tractaria d'un frau de llei».

«És per això que hem fet arribar a l'Agència de Defensa del Territori dues denúncies per tal que s'investiguin aquestes construccions», ha explicat Terraferida que creu «que també es podrien haver vulnerat els articles 89 i 90 de la normativa del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, en ser construccions de nova planta que no haurien d’haver estat autoritzades i també la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), pel fer que les obres es feien dins Paratge Natural»

«La llei agrària un colador d'il·legalitats urbanístiques que han de ser revisades»

«Quan es va aprovar la llei agrària diverses entitats, associacions agràries i experts en urbanisme, ja varen advertir que l'exoneració de complir els paràmetres urbanístics, demostrant una certa activitat agrària a la finca, podria ser un colador per edificar xalets a llocs no edificables», recorden i afirmen que «el temps els ha donat la raó, i aquests casos podrien ser un exemple d'això. És per això que Terraferida demana a la Conselleria d'Agricultura que revisi tots els expedients semblants i comprovi si les autoritzacions que ha concedit els darrers anys s'ajusten a l'activitat agrària sol·licitada o s'han acabat convertint en xalets».

Terraferida també demana a l'ajuntament de Banyalbufar que revisi les llicències atorgades, per saber si s'ajusten a la legalitat i a la Conselleria de Medi Ambient que revisi si els informes d’aquestes autoritzacions s’ajusten al que realment s’està edificant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.