Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern apunta que les noves ZEPA estan «fonamentades amb informes rigorosos»

36199

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha defensat aquest dimecres que les noves Zones Especials de Protecció d'Ocells (ZEPA) a les Balears estan «justificades i fonamentades en informes rigorosos» i que la seva tramitació «va complir tots els passos i tràmits que marca la normativa vigent».

Així ho han indicat des de la Conselleria, després que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu hagi decidit demanar a l'Executiu tota la documentació científica en la qual va basar la decisió de declarar noves ZEPA a les Illes. Medi Ambient ha indicat que, de moment, «no han rebut cap requeriment ni comunicació» per part d'aquesta Comissió de l'Eurocambra, si bé «l'atendran, tal com és habitual», en cas de rebre-la.

Des de la Conselleria han argumentat que les ZEPA són una «figura de protecció europea» per a la conservació dels ocells migradors o sedentàries, ja que és la Comissió Europea qui exigeix als Estats membre que aquestes «siguin tan extenses com sigui necessari per a garantir la conservació dels ocells». Actualment, a les Balears hi ha 150.485 hectàrees (ha) reconegudes com a ZEPA. Al gener de 2019 el Consell de Govern va aprovar la declaració de 11.775,03 ha que suposaven la creació o ampliació de 11, vuit d'elles a Mallorca; dos a Eivissa i una a Formentera.

Durant el debat a Brussel·les, l'eurodiputada del PP Rosa Estaràs va afirmar que les ZEPAS suposen «un perjudici molt important» per a l'agricultura, ja que «provoquen l'abandonament de la terra i que no es generi renda agrària». En aquesta mateixa línia també es va pronunciar un representant d'Asaja Balears.

Sobre això, el conseller Miquel Mir ha lamentat l'actitud «negacionista i obstruccionista d'Asaja i el PP», i ha recordat que, des de l'última ampliació, la seva àrea «no ha rebut cap queixa o sol·licitud que indiqui que tenen afeccions sobre qualsevol activitat, i en concret l'agrària o ramadera». La Conselleria Medi Ambient ha explicat que entén que aquestes crítiques d'Estaràs es refereixen a les ZEPAS del Pla de Vilafranca i el Pla des Blanquer, que es varen declarar per a protegir l'avifauna lligada als usos agraris, precisament la que té una recessió més general en l'àmbit europeu».

La Conselleria ha considerat que, a causa d'aquesta situació de recessió, és «convenient actuar en la protecció d'aquests agrosistemes». «Sempre hem defensat la importància d'impulsar les activitats agràries i ramaderes en aquestes dues zones perquè gràcies a elles podem tenir encara la presència d'aquests ocells esteparis», han justificat. «Insistim que si aquests ocells estan presents en zones agràries vol dir que l'agricultura les ha beneficiat, fet pel qual tant les activitats agràries, ramaderes i de caça es podran continuar duent a terme com fins ara», han afegit.

Cal recordar que la representant de la Comissió Europea va assenyalar que no hi ha proves que les noves ZEPA a les Balears no compleixin amb els criteris científics establerts, així com que la declaració i ampliació de les mateixes sembla justificada i coherent, si bé va afirmar que va rebre un informe de part d'Asaja Balears que el posava en dubte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.