Setmanari d'informació local - 138 anys

Jesús Jurado fa una xerrada sobre memòria democràtica a la presó de Palma

36261

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, ha impartit aquest divendres una xerrada els alumnes d'història que cursen educació secundària per a adults a la presó de Palma, segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització. Jurado ha ofert un relat històric partint del context polític, social i econòmic en el qual es va produir l'aixecament militar del 19 de juliol de 1936, la repressió franquista posterior a les Balears, l'evolució del règim de Franco fins a l'arribada de la democràcia i el sorgiment de moviments memorialistes.

El secretari autonòmic ha destacat la importància de la ciutadania, organitzada en entitats memorialistes, en l'impuls de la recuperació i dignificació de la memòria de les víctimes del franquisme, així com la implicació posterior de les institucions en l'elaboració de lleis específiques. En aquest sentit ha destacat que les Balears disposen des de l'any 2016 d'una llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, i, des de l'any 2018, d'una llei de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears. Les dues, aprovades per consens de les forces polítiques del Parlament de les Illes Balears.

Jurado també ha explicat els diferents instruments dels quals disposa la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica per a «reparar el silenci que han sofert les víctimes i les seves famílies» com, per exemple, el Pla de Fosses, cens de víctimes i cens de símbols entre altres. Jurado ha agraït la invitació al director del centre penitenciari de Palma, Francisco José Baldonedo i a membres de l'equip educatiu que treballen en el centre, en una trobada prèvia a la xerrada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.