Setmanari d'informació local - 138 anys

Govern i Generalitat treballaran per a recuperar 30 víctimes de les Balears de la Guerra Civil i la dictadura

36741

El Govern i Generalitat s'han reunit aquest divendres, després de prorrogar el Protocol de col·laboració entre totes dues administracions en matèria de memòria democràtica, per a plantejar la localització, identificació i devolució a les famílies els cossos de víctimes de les Balears del feixisme desaparegudes a Catalunya.

Segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització aquest divendres, el Cens de persones desaparegudes de la Guerra Civil espanyola i la dictadura de la Generalitat de Catalunya inclou el nom de 41 persones procedents de les Illes Balears mortes durant aquest període en fronts en la Península, de les quals una trentena varen desaparèixer en territori principatí.

Per part seva, el secretari de Memòria Democràtica de les Balears, Jesús Jurado, ha assegurat que «el Govern sap que hi ha famílies que s'han dirigit a la Generalitat per a sol·licitar informació sobre familiars desapareguts, per tant seria molt important poder treballar amb la Generalitat i donar resposta a les famílies d'aquestes víctimes».

Estudien obrir la fossa de sa Coma amb

Una altra de les línies d'actuació que preveu aquesta col·laboració entre les Balears i Catalunya en memòria democràtica és estudiar l'obertura de la fossa de sa Coma, situada a Palma, on s'estima que hi ha uns 500 soldats enterrats, la majoria principatins que varen participar en el desembarcament de Mallorca en 1936.

La Conselleria de Justícia de la Generalitat ha explicat que en la fossa sa Coma hi ha enterrats membres de tropes republicanes que varen sortir de Catalunya, on també hi havia brigadistes internacionals i un grup de mallorquins.

Varen desembarcar a l'illa el 16 d'agost de 1936 amb la intenció de recuperar-la, ja que estava en mans dels franquistes, i es varen trobar amb un submarí i sis avions de l'aviació italiana: es calcula que els republicans varen tenir unes 400 baixes en només dos dies, i 1.700 en els vint que va durar l'ofensiva.

Un conveni de col·laboració signat el 2018

La reunió forma part del conveni de col·laboració en polítiques de memòria democràtica que totes dues administracions varen signar en 2018, i han acudit la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech; el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern del Govern balear, Jesús Jurado; i el director general de Memòria Democràtica de les illes, Marc Andreu Herrera.

El conveni entre els dos governs estableix que una comissió tècnica del Govern balear pautarà el calendari d'obertura de la fossa, i la Generalitat enviarà arqueòlegs per a extreure mostres d'ADN i traslladarà a Catalunya els cossos dels catalans que siguin identificats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.