Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol reclama un Estat que «s’assembli més a la diversitat de les Balears que a la centralitat de Madrid»

37131
La presidenta Armengol ha tancat l’acte de lliurament de premis Ramon Llull i Medalla d’Or 2020 amb unes paraules. | CAIB

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha reclamat aquest dissabte la necessitat «d’exigir-nos” una societat més igualitària, més responsable davant del canvi climàtic, més inclusiva i amb una millor redistribució de la riquesa. «Aquest és l’antídot contra la discriminació», ha remarcat, i ha afegit: «És la nostra responsabilitat involucrar-nos. Perquè una societat justa ha de ser valenta».

Armengol s’ha manifestat així durant el seu discurs pel Dia de les Illes Balears, a l’acte institucional d’entrega dels premis Ramon Llull i de les Medalles d’Or de la Comunitat, que s’ha celebrat a la Llotja, en el qual també ha reivindicat un model d’Estat que «s’assembli manco a la centralitat de Madrid i més a la realitat plural i diversa» del territori, i ha posat d’exemple el cas de les Illes Balears.

En aquesta línia, ha assenyalat que «la diversitat i la diferència entre illes està en l’essència del que som les Balears» i que, en comptes de negar-ho, ho hem aprofitat «per construir un model institucional que permet prendre les decisions des de cada illa, des de la proximitat, i cooperant en la resolució de problemes». També ha posat l’exemple de la coexistència d’una «Espanya buida» amb una que creix en població a alta velocitat i «ofegada» per dos factors: la insularitat i la falta de finançament que dificulta afrontar aquest augment poblacional i les seves conseqüències sobre els serveis bàsics.

Respecte a l’exigència d’una societat més igualitària, la presidenta també ha reivindicat un model de «justícia social» des de l’acord i que també eradiqui la «violència inacceptable del masclisme assassí, el negoci denigrant de l’explotació i el tràfic de dones i la depravació repugnant dels qui abusen de menors».

Per a Armengol, els guardonats aquest any amb el Premi Ramon Llull i la medalla d’Or de la comunitat reflecteixen «el camí per millorar-nos». «Avui celebram el que som, aquesta societat culta, diversa i oberta de la que parla el nostre Estatut. La comunitat plural i inclusiva que representen a la perfecció les premiades i premiats d’enguany», ha apuntat.

En el final de la seva intervenció, la presidenta de les Balears ha assegurat que «cada vegada és més habitual» que des de diversos àmbits individuals i col·lectius s’animi a fer feina per uns objectius comuns. «L’exemple que enalteixen aquestes Medalles d’Or i premis Ramón Llull podria estendre’s a milers de ciutadanes i ciutadans anònims», ha destacat Armengol.

«Està en l’essència de la nostra Agenda Balear per a l’any 2030», amb la qual es pretén «escoltar el present per garantir el millor futur”, ha dit. Per aquest motiu ha recordat l’aposta «ambiciosa» que suposa i ha estès la mà a «escoltar tothom qui vulgui aportar idees per aconseguir els nostres objectius comuns de sostenibilitat ambiental, justícia social i prosperitat compartida».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.