Setmanari d'informació local - 138 anys

Els treballadors tenen dret a no ser acomiadats mentre duri la crisi del coronavirus

37527
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s'ha reunit aquest diumenge amb els representants de CAEB, Pimeb, CCOO i UGT. | dbalears/Arxiu

El conseller de l'àrea de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha defensat aquest diumenge que «els treballadors tenen dret a no ser acomiadats», després d'una reunió amb els representants dels agents socials i econòmics de les Balears.

Segons ha informat Negueruela aquest diumenge en una roda de premsa, «el primer és reforçar la unitat dels empresaris i treballadors per tal d'explicar que es pot fer davant una situació extraordinària que ens afecta a tots».

Sobre aquest tema, ha indicat que «els treballadors tenen dret a no ser acomiadats i mantenir la seva alta a la seguretat social. Per tant, ha afegit, «els empleats només podran ser donats de baixa a partir d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO)».

Els ERTO, ha anunciat Negueruela, es poden donar «per força de causa major, derivats d'una decisió governamental o productius», matisant que s'habilitaran els mitjans perquè es regulin de manera «ràpida i àgil».

Així mateix, ha indicat que els ERTO es podran fer de manera retroactiva, sol·licitant així que «ningú es precipiti a donar baixes de forma no temporal». Respecte a això, ha assegurat que «hi haurà una feina de control per a evitar acomiadaments».

Amb tot, el conseller ha manifestat que «preocupa la situació de fixos discontinus, en el cas dels quals es recomana també fer un ERTO» i la dels treballadors autònoms, als qui ha emplaçat a les mesures que es prenguin la setmana vinent.

Entre les peticions a l'Executiu central, de fet, es troba «la sol·licitud de la protecció per desocupació per als qui no tinguin el suficient temps cotitzat per a rebre'l i que als qui si el tenen no els computi els mesos que s'hagin d'estar en aquesta situació».

«L'important és protegir als treballadors, que tenen dret a no ser acomiadat i ser cauts, fem les coses bé, les Illes sempre hem demostrat unitat davant els problemes, també s'han de demostrar en el treball», ha afirmat.

D'altra banda, el conseller ha explicat que un ERTO suposa «una situació legal de desocupació però amb el contracte suspès encara que la prestació l'atorgui l'Estat». A més, ha previst que el nombre d'empreses que podran usar aquesta eina serà «elevadíssim» i, per tant, espera que es faci de «manera pactada» entre empreses i treballadors.

Per part seva, la presidenta de CAEB, Carmen Planas, ha agraït al Govern que hagi treballat «mà en mà» amb els representants de les empreses i dels treballadors «per tal de transmetre un missatge de tranquil·litat».

Sobre aquest tema, ha assegurat que la patronal dóna «suport a les mesures. Des de les empreses es treballarà perquè aquestes es compleixin». A més, ha afegit, «el teixit empresarial és fort però totes les empreses sortiran afectades». Així mateix, ha indicat que des de CAEB s'està pendents de mesures de liquiditat.

També, els representants sindicals de CCOO i UGT han volgut traslladar un missatge de «tranquil·litat». El secretari general d'UGT, Alejandro Texías, ha opinat que «les mesures preses eren necessàries, igual que ho era parlar amb els treballadors» i ha destacat el «diàleg, consens i suport des del minut zero».

Per part seva, el secretari general de CCOO Balears, José Luis García, ha demanat «calma al conjunt de treballadors i empreses» i ha manifestat la seva «voluntat d'acordar les mesures dutes a terme».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.