Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol: «Disposam del material sanitari que necessitam actualment, però en farà falta molt més»

37739
Armengol durant la videoconferència amb el Govern espanyol celebrada aquest diumenge. | CAIB

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest diumenge en compareixença davant els mitjans de comunicació, després de participar de la videoconferència de presidents autonòmics amb el Govern de l'Estat que «les Balears disposen del material que necessiten actualment, però en farà falta molt més».

Segons ha informat Armengol en roda de premsa telemàtica, «el Govern intenta fer compres de material sanitari per compte propi i seguirà en aquesta línia». Sobre aquest tema, ha assegurat que l'objectiu és «garantir mesures de protecció als professionals exposats al contagi del Covid-19, perquè és una cosa absolutament necessària».

Així mateix, Armengol ha reiterat que «les Balears treballen per tenir una situació controlada enfront de la punta de contagis. De moment es compta amb molts llits i també amb el sector hoteler per si fossin necessaris els hotels. A més, cada hospital té el seu pla de contingència fet».

FINANÇAMENT

D'altra banda, la presidenta del Govern ha tornat a sol·licitar a l'Estat que «flexibilitzi les regles de deute pressupostari» perquè «els consells insulars i els ajuntaments puguin accedir als diners que tenen en els bancs i posar-lo al servei dels ciutadans».

En aquest sentit, ha reclamat recursos i fons «específics» per a les comunitats autònomes, amb la intenció, ha afegit, de «poder fer front als recursos que es necessiten, com ara proves ràpides».

MESURES EN RESIDÈNCIES

D'altra banda, Armengol també s'ha referit a la necessitat de reforçar els qui són «més vulnerables», com és el cas de les persones majors que es troben a les residencies, però també a les seves cases i amb patologies prèvies.

En aquest sentit, ha recordat que les Balears van prendre la decisió que no es pogués visitar a ningú «molt ràpid» i també de manera «molt ràpida» es van coordinar «immediatament» les àrees d'Assumptes Socials i Salut.

Així mateix, actualment s'ha decidit establir, ha anunciat, «diferents espais segons els possibles contagis» i s'han ideat «fórmules per intentar estar al costat de les persones en moments molt durs».

MESURES ECONÒMIQUES

En l'aspecte econòmic, Armengol, ha demanat al Govern espanyol que en els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) s'inclogui a tots els fixos discontinus.

També, ha afegit, més mesures per els qui estan en règim d'autònoms. Sobre aquest tema, ha assegurat que «les Balears necessitaran una reorientació molt ràpida quan finalitzi la situació de l'estat d'alarma perquè depenen de l'economia de serveis i del turisme».

Respecte al sector de la construcció i la indústria, ha dit que el Decret no preveu aturar aquests sectors de l'economia pel que ha emplaçat els treballadors «a continuar treballant amb les mesures oportunes».

ENTRADA I SORTIDA DE PERSONES

Sobre el turisme, la presidenta de l'Executiu autonòmic ha demanat «mantenir el tancament de ports i aeroports» encara que, ha matisat, «garantint els vols de sortida».

Sobre aquest tema, ha destacat que des d'aquest dimecres i fins a aquest diumenge han sortit de les Illes un total de 17.500 persones, la qual cosa suposa «la majoria» de turistes que es trobaven en l'arxipèlag i deixant clar que «si queden turistes la setmana pròxima serà un percentatge molt residual».

Així mateix, amb relació als ciutadans de les Balears a l'exterior, Armengol ha assegurat estar en «continu» contacte amb Delegació del Govern a les Balears, el Ministeri d'Exteriors i els Consolats. De manera que, ha recomanat que les persones que es trobin en aquesta situació ho facin constar en les Ambaixades o Consolats, ja que el Govern s'ha posat en contacte «directe» amb les persones de les quals té coneixement.

ALTRES QÜESTIONS

Finalment, Armengol s'ha mostrat conscient que perllongar l'estat d'alarma altres 15 dies és «un sacrifici enorme i un cop econòmic per a les empreses i els treballadors».

Així doncs, ha volgut expressar el seu «agraïment» al personal públic que continuen treballant per a la ciutadania i a aquells que des del sector privat també ho estan fent, «encara que no se'ls veu la seva feina és molt important», ha destacat.

A més, ha enviat el seu «sentit» condol a les famílies que han perdut a éssers estimats pel virus i als qui es troben sofrint el contagi. «Es posen tots els recursos per frenar el virus», ha assegurat.

Finalment, Armengol ha anunciat que diumenge que ve es tornarà a reunir per videoconferència amb el Govern espanyol per avaluar, de nou, l'estat de la situació. Un fet que, ha conclòs, «és molt important».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.