Setmanari d'informació local - 138 anys

PSIB, MÉS i Podem reclamen deixar fora de les ajudes empreses amb operacions a paradisos fiscals

38751

PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem han presentat aquest divendres una proposició no de llei (PNL) conjunta amb la qual demanen deixar fora de les ajudes per la crisi del coronavirus a empreses registrades en paradisos fiscals o amb operacions vinculades a societats en aquests països.

En concret, reclamen que aquestes empreses «no siguin elegibles per a cap dels programes d'ajuda, inclosos préstecs i avals», segons el text de la proposta.

També demanden excloure a empreses que hagin fet «un canvi de domicili fictici» per a tenir accés a programes d'ajuda; i sol·liciten revisar i actualitzar la llista de paradisos fiscals per a garantir el compliment dels dos punts anteriors, de manera que les ajudes siguin «efectives, justes i solidàries amb les empreses responsables fiscalment».

En l'exposició de motius, els tres partits recorden que la Unió Europea elabora «una llista negra de paradisos fiscals» que els Estats utilitzen de referència, però no està «coordinada» amb les llistes pròpies que utilitza cada país.

«La realitat és que els estats de la UE varen acordar i donar per bons els seus compromisos de transparència, els mateixos que han acabat incomplint», denuncien. A continuació, afegeixen que s'estima que a l'Estat espanyol «les 35 companyies de l'Ibex acumulen fins a 805 filials de paper, entitats instrumentals o financeres que s'utilitzen per a moure diners en paradisos fiscals».

Els tres partits recalquen que alguns països europeus, com Dinamarca, Polònia i França, «han dit basta a l'evasió fiscal»i han introduït limitacions perquè aquest tipus d'empreses no puguin accedir a les ajudes.

Crítiques a Holanda

En el text es mostren particularment crítics amb la posició d'Holanda, «vetant l'ajuda de la UE als països més perjudicats per la crisi del coronavirus, mentre que és un dels més agressius paradisos fiscals del món».

Sobre això, abunden incidint en què «l'activitat de paradís fiscal d'Holanda priva anualment a la resta d'estats europeus de 9.500 milions d'euros de recaptació tributària pels més de 40.000 milions de beneficis obtinguts per les multinacionals», la qual cosa «suposa una pèrdua anual» per a l'Estat espanyol de 900 milions d'euros.

En aquest context, PSIB, MÉS i Podemos argumenten que Espanya recapta menys imposats que la mitjana europea «i en aquesta crisi fan més falta que mai».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.