Setmanari d'informació local - 138 anys

Els ciutadans de les Balears podran anar a segones residències i no es canvien les franges horàries de les sortides en la fase 1

39187
Tot i l'estat d'alarma, durant la fase 1 de la desescalada es permetran els desplaçaments a segones residències. | dBalears/Arxiu

El Govern no preveu un canvi en les franges horàries de sortida per a passejos i esports establertes pel Govern espanyol, durant la fase 1, ja que consideren que aquestes franges són «raonables». Els ciutadans, a més, podran desplaçar-se a segones residències dins la mateixa illa.

Segons ha informat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest dissabte, en una roda de premsa telemàtica, «les activitats de passeig i d'esport en la fase 1 de la desescalada, per tant, hauran de fer-se seguint les mateixes directrius que fins ara quant a horari i distància permesa».

No obstant això, ha precisat, «les activitats d'oci no regeixen segons les delimitacions de les franges horàries». Així, ha assenyalat, «serà possible anar a una terrassa sense més limitació que la insular».

Quant a l'entrada en la fase 1 de Mallorca, Menorca i Eivissa aquest dilluns, dia 11 de maig, Gómez ha assegurat que «hi ha hagut molta gent treballant per a aconseguir-ho però l'autèntic mèrit és dels ciutadans i dels professionals sanitaris».

Es tracta, ha destacat, «d'una passa més cap a la nova normalitat. No obstant això, la lluita contra la pandèmia no ha estat superada i no ens podem relaxar, només la meitat del país està en fase 1. El virus encara està entre nosaltres».

Per aquest motiu, ha insistit en les 3Ms, és a dir, mantenir dos metres de distància social, l'ús de màscares quan així estigui indicat, i la neteja de mans constant.

Aquestes mesures seran també «molt importants», ha posat l'accent, quan a partir d'aquest dilluns reobrin algunes activitats econòmiques que, fins ara, havien estat tancades a Mallorca, Menorca i a l'illa d'Eivissa, com és el cas dels establiments comercials, allotjaments turístics, activitats culturals, entre altres.

En aquesta línia, el gerent de l'Institut balear de Salut laboral (Ibassal), Rubén Castro, ha recordat que juntament amb la Conselleria s'han elaborat protocols que hauran de complir-se en establiments i centres de treball que reobrin aquest dilluns per a garantir seguretat de treballadors i clients.

Es tracta, ha assenyalat, de mesures que «permeten, no només que es garanteixi la seguretat de treballadors i usuaris d'aquests serveis, sinó, també, un control de la crisi sanitària de la COVID-19».

A més, ha recordat, «s'han publicat 14 protocols relacionats amb la salut laboral, als quals s'afegiran ara uns altres per a obertura de teatres, museus i establiments hotelers, que serviran de guia per a usuaris i treballadors i estaran basats en el que dicten les ordres ministerials».

Quant a la desescalada dins de l'àmbit sanitari, Gómez ha recordat que les Balears han recuperat part de l'activitat ordinària en els seus centres sanitaris aquesta setmana. A més, ha afirmat, durant l'estat d'alarma els hospitals han continuat atenent els casos de malalties que no era possible ajornar.

Davant la possibilitat de repunts de la malaltia, ha assegurat que «per part del Govern hi ha un compromís que continuï havent-hi llits disponibles per a malalts de COVID, també d'espai a UCI i l'existència d'un marge de cinc dies per a posar-lo a disposició».

Altres informacions oferides per la consellera i el gerent de l'Ibassal relacionades amb l'entrada de Mallorca, Menorca i Eivissa en la fase 1 de la desescalada, han estat les relatives a controls en ports i aeroports.

En aquesta línia, Gómez ha assegurat que «no està previst que es facin més controls de PCR en ports i aeroports, com s'ha fet aquesta setmana a Formentera. El que si continuarà fent són, d'una banda, els qüestionaris i, per una altra, mesurar temperatures».

Mentrestant, també relació als ports, el gerent de l'Ibassal ha assegurat que «s'està abordant de manera coordinada amb el Govern espanyol, l'obertura de ports i activitats nàutiques d'esbarjo».

Finalment, sobre desplaçaments a segones residències, Gómez ha assenyalat que, en «aquesta fase, estaran permesos, sempre que aquests no impliquin sortir de l'illa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.