Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB demana la paralització de les obres de Cala Rajada «perquè no són d'emergència» pel temporal 'Glòria'

El Grup Ornitològic Balear (GOB) ha demanat la paralització de les obres que l'Ajuntament de Capdepera està duent a terme en el passeig marítim de Cala Rajada «per fer-les passar per obres d'emergència» pels danys ocasionats pel temporal 'Glòria'.

El GOB ha explicat que les obres que es duen a terme «no tenen res a veure» amb la reparació dels suposats danys del temporal, si no més aviat amb l'execució de la remodelació integral del passeig Amèrica «que tenia prevista des de feia temps l'Ajuntament de Capdepera».

Per al GOB, atès que en la zona de competència de la Demarcació de Costes el temporal 'Glòria' no va produir cap desperfecte remarcable, ni tant de solo lleu, en el passeig marítim de Cala Rajada o passeig Amèrica, «resulta incomprensible com es puguin autoritzar unes obres d'emergència per a la reparació del passeig quan aquest no va ser danyat». L'entitat ha explicat que es tracta d'unes obres autoritzades per l'Ajuntament de Capdepera i la Demarcació de Costes completament disconformes amb la normativa municipal i la Llei i Reglament de Costes.

Per això, el GOB ha denunciat els fets davant la Demarcació de Costes i ha demanat, a més, de la suspensió, la revocació de l'autorització de data 10 de març de 2020 i la retirada del domini públic marítim terrestre (DPMT) i de la ribera de la mar de les ocupacions per obres que no disposin de la concessió vigent. L'entitat ha demanat també que se sancioni a l'Ajuntament de Capdepera per a fer passar unes suposades obres d'emergència per a reparar el passeig marítim quan en realitat aquestes res tenen de reparació sinó de nova construcció.

Obres després del temporal 'Glòria'

Segons ha explicat el GOB, la tanca informativa instal·lada per l'Ajuntament de Capdepera en l'avinguda Amèrica figura que en data de 10 de març de 2020 la Demarcació de Costes a les Illes Balears va autoritzar la realització d''Obres d'emergència per a la reparació del Passeig Marítim de Cala Rajada, aprovades per decret d'alcaldia de 22 de febrer de 2020'.

Aquestes obres han detallat, van des del carrer Castellet fins a la platja de Son Moll. Una part d'aquestes obres estan sota la responsabilitat de la Demarcació de Costes. La resta estan situades dins de la zona de competència de Ports de les Balears, sent la fita 565 la divisòria de la delimitació del domini públic marítim terrestre aprovada per una Ordre Ministerial de 3 de juliol de 2007.

Segons el GOB, amb l'aprovació de la delimitació del domini públic marítim terrestre de 2007 la línia del DPMT i de la ribera de la mar, en alguns trams, va retrocedir cap a l'interior de la terra, quedant, per tant, més superfície del passeig Amèrica afectada pel DPMT. Amb l'anterior delimitació del DPMT, han afegit, el passeig frontal en la mar, des del Passeig Colom fins a la platja de Son Moll, estava afectat en 1.667 metres segons les concessions administratives atorgades per dues Ordres Ministerials.

Així, la part del passeig que està situat en el DPMT es troba en termini vençut des de l'any 2001, i segons la Llei de Costes s'hauria d'haver perquè no té un títol administratiu per a la seva ocupació. No obstant això, per al GOB, el «realment greu» és que es demoleixin i retirin del DPMT grans trams del mur de l'antic passeig per a una reconstrucció total, fet que la Llei de Costes prohibeix en el seu article 44.5, puix que determina que els passejos marítims s'han de localitzar fora de la ribera de la mar, cosa que no passa en aquestes obres.

A més, han afegit, les obres que es puguin fer en el DPMT han d'estar d'acord amb el planejament urbanístic municipal i, segons el GOB, les normes urbanístiques de Capdepera aprovades definitivament el 14 de març de 1986, no permeten expressament aquestes ocupacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.