Setmanari d'informació local - 138 anys

Medi Ambient reclamarà a l’Estat que assumeixi els costos del transport de residus de Formentera

La Conselleria de Medi Ambient i Territori presentarà al·legacions a l’avantprojecte de llei de residus i sòls contaminats de l’Estat. Entre d’altres, reclamarà al Govern espanyol que assumeixi els costos del transport de residus de Formentera. Al document presentat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, s’hi segueix mantenint l’obligació de l’Estat de pagar el transport de residus entre illes quan no es poden tractar a la mateixa, però es lliga a la disponibilitat pressupostària.

Actualment, tot i que la Llei estatal de residus de 2011 contempla que és el Govern espanyol qui ha d’assumir els costos, el cert és que els ha acabat assumint l’executiu autonòmic. Tot i no tenir-hi competències, durant aquests anys ha estat la Conselleria de Medi Ambient, a través d’ajudes que ja sumen prop de sis milions d’euros, la que ha assumit l’ajuda al Consell de Formentera.

Sigui com sigui, el conseller Miquel Mir ha valorat positivament l’inici de redacció d’aquesta normativa, ja que «assumeix com a propis els principis de la Llei balear de residus i fa una aposta decidida per la prevenció i reutilització». Així mateix, Mir ha destacat que la normativa autonòmica marca uns objectius de reducció i de reciclatge molt més ambiciosos, «imprescindibles per encarar un canvi de model que ens permeti abandonar la cultura d’un sol ús».

D’altra banda, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha traslladat en una reunió mantinguda amb el Ministeri per explicar aquest avantprojecte de llei, la seva satisfacció per l’impuls d’una normativa estatal que es basi en els eixos de la balear, com el de «qui contamina paga». Tanmateix, ha destacat la necessitat que s’apliqui una taxa justa, és a dir, que es pagui per generació.

En la mateixa línia s’ha pronunciat sobre l’impost als envasos de plàstic no reutilitzable, el que ha qualificat de mesura «molt positiva», sempre que acabi sent finalista i s’acompanyi amb altres mesures fiscals, com reduir els impostos a models basats en la reutilització i venda al detall.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.