Setmanari d'informació local - 138 anys

Santa Margalida esborra d'una acta municipal la relació entre Joan March i el franquisme

40989

L'Ajuntament de Santa Margalida va modificar aquest passat dimarts el contingut de l'acta municipal de novembre de 1956, mitjançant la qual es va declarar al magnat margalidà Joan March Ordinas com a Fill Il·lustre, per a esborrar tots els vincles del financer amb el franquisme.

Aquesta va ser la tàctica de l'equip de govern liderat per Joan Monjo per a esquivar la Llei de Memòria Històrica. La proposta va ser aprovada amb els únics vots de l'equip de govern El Pi-PP, mentre que l'oposició integrada per Suma pel Canvi i Can Picafort Unit varen votar en contra en considerar que no pot reescriure's la història ni obviar-se el paper de March en el cop d'estat franquista de 1936.

La proposta aprovada es basa en un informe que conclou que els diferents requeriments rebuts per l'Ajuntament per a retirar el títol honorífic a March «no poden ser atesos» en l'actual marc jurídic, encara que «sí que ha de deixar-se de nomenar la participació de March en el moviment nacional com un mèrit més perquè d'aquesta manera toparia amb les lleis estatal i autonòmica de memòria històrica».

En el seu discurs, el batle de Santa Margalida va realitzar una llarga intervenció elogiant el banquer i el comparà amb personalitats com Rockefeller o Alfred Nobel. Monjo va assenyalar que «no fa falta ser historiador per a saber que la figura de March és una de les més rellevants del segle XX a nivell mundial».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.