Setmanari d'informació local - 138 anys

Les cooperatives agroalimentàries reclamen polítiques d'eficiència energètica i aprofitament de l'aigua

Les cooperatives agroalimentàries de les Balears han destacat aquest divendres el seu paper sobre les estratègies de mitigació del canvi climàtic a les Illes, reivindicant les polítiques d'eficiència energètica i aprofitament de l'aigua, amb motiu del Dia Internacional de les Cooperatives que se celebra el 4 de juliol.

L'edició d'enguany se centra en l'acció pel clima, amb un manifest -al qual s'ha adherit la unió de cooperatives agroalimentàries de les Illes- on s'alerta del perill dels sistemes de producció i consum «que agredeixen constantment a la naturalesa».

Les cooperatives agroalimentàries han ressaltat l'esforç del seu sector per a dur a terme polítiques de lluita contra el canvi climàtic. «Les emissions en agricultura representen el 10,3 per cent del total de la UE, i des de l'any 1990 l'agricultura ha reduït les seves emissions de manera gradual amb més d'un 22 per cent des de l'any 1990», han assenyalat.

En aquest sentit, l'entitat ha defensat que «aquestes dades demostren que l'agricultura està fent els seus deures i contribuint a l'aplicació de l'Acord de París molt més que altres sectors».

La plataforma ha proposat a l'administració mesures dirigides a reduir la vulnerabilitat i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle del sistema energètic de les Illes, tenint en compte «especialment» l'impuls a les polítiques d'estalvi i d'eficiència energètica i la promoció de les energies renovables en el territori.

Aquesta promoció «implica facilitar en l'àmbit urbanístic les instal·lacions d'energies renovables en les explotacions agrícoles», i per tant, sol·liciten derogar un decret de 2015 que recull els mapes d'aptitud del territori per a implantar instal·lacions d'energia fotovoltaica, ja que les seves limitacions «afecten la major part del territori de les illes».

Igualment, l'entitat ha expressat preocupació pel problema de l'aigua i ha defensat promoure iniciatives per a modernitzar regadius amb aigües regenerades «que comportin un millor i més racional aprofitament de l'aigua regenerada», entre altres.

Cooperatives agroalimentàries de les Balears està formada per 31 cooperatives: 25 de primer grau, cinc societats agràries de transformació i una cooperativa de segon grau. Totes elles sumen una facturació de prop de 80 milions d'euros i representen a més de 7.000 socis en les quatre illes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.