Setmanari d'informació local - 138 anys

Més de 5.500 alumnes s'examinen a partir d'aquest dimarts de la Selectivitat

Més de 5.500 alumnes de les Balears s'examinen a partir d'aquest dimarts de la Prova de Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (PBAU), encara coneguda com a Selectivitat, amb un protocol especial de prevenció per a garantir la seguretat sanitària enfront de la COVID-19.

Al principi, les proves estaven previstes que es realitzessin entre finals de maig i principi de juny, però a causa de l'estat d'alarma decretat pel Govern per a la gestió sanitària del coronavirus, la Conselleria d'Educació i la Universitat de les Illes Balears (UIB) van arribar a un acord el 26 de març perquè la Selectivitat es retardés i se celebrés els dies 7, 8 i 9 de juliol.

L'acord va arribar un dia després que la Conferència Sectorial d'Educació acordés ajornar les proves en tot l'Estat i donés a les comunitats autònomes el termini entre el 22 de juny i el 10 de juliol per a la convocatòria ordinària, mentre que l'extraordinària s'hauria de celebrar abans del dia 10 de setembre.

Aquesta convocatòria també serà extraordinària per les mesures de prevenció que la UIB, juntament amb la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, ha dissenyat. Entre totes, destaca la possibilitat que els alumnes no hauran d'anar amb màscares dins de l'aula si es compleix la distància mínima de seguretat.

Per a garantir que dins de l'aula no les hagin de portar, des de la UIB han matisat que, malgrat que enguany hi ha major nombre d'alumnes que s'examinen, s'utilitzaran més aules perquè el repartiment d'estudiants per classe sigui menor.

A Mallorca, per exemple, es passa de 3 a 9 espais per a poder garantir que s'adoptin les condicions de seguretat sanitària necessàries i la facilitat d'accés. A Menorca, es farà en el recinte firal de Maó i a la sala multiusos de Ciutadella; a Eivissa, en el recinte firal i, a Formentera, en l'IES Marc Ferrer.

A diferència de l'any passat, a Mallorca s'habiliten sis espais fora de Palma: l'Auditori de Peguera, la Fàbrica Ramis (Inca), el poliesportiu d'Alcúdia, l'antiga terminal de l'aeroport de Palma , el poliesportiu de Manacor i de l'Espai 36 de Servera.

En el cas de Palma, el campus de la UIB passa de 2 a 8 edificis, el Velòdrom de les Illes Balears i el Palau de Congressos. En totes les seus de la PBAU, els exàmens es realitzaran en les mateixes condicions, amb taula pròpia i amb aire condicionat. Durant la realització de l'examen està garantida la distància interpersonal.

També l'equip de coordinació i el professorat s'ha ampliat per a l'edició d'enguany. En el desenvolupament de les proves, participaran un cap d'expedició per a cada punt d'examen, com a responsable acadèmic, i un coordinador de punt d'examen per qüestions logístiques.

El nombre de professors implicats en les proves supera els 250 i hi haurà també una vintena d'alumnes col·laboradors que portaran samarretes que els identificaran per a ajudar als estudiants que s'examinen.

Com a novetat respecte a l'any passat, enguany s'han modificat els horaris de les matèries d'examen per a evitar aglomeracions en les seus de la PBAU. Així, les proves de primera hora congregaran al voltant del 40 per cent dels alumnes i s'escalonarà l'entrada del 60 per cent restant a la segona hora.

A més, es donarà més temps de descans entre cada prova, per a facilitar que les aules es puguin desinfectar. Mentre es realitzin les proves, el servei de neteja desinfectarà els lavabos i els exteriors de l'aula.

Com a norma general, serà obligatori dur posada màscara higiènica, si pot ser, reutilitzable o quirúrgica. En cada aula, hi haurà gel hidroalcohólico en l'entrada perquè els alumnes puguin netejar-se les mans en entrar i sortir de cada examen.

Dins de l'aula, hi haurà senyalitzades les cadires habilitades, per a garantir la distància entre els alumnes s'instal·laran taules i cadires. Els exàmens estaran sobre la taula de cadascun dels llocs assignats per a evitar els moviments innecessaris a l'aula.

Els alumnes hauran de dur el DNI, NIE o passaport, bolígraf blau o negre, calculadora, diccionari, líquid corrector, i altres materials que puguin necessitar, ja que no serà possible deixar-li-ho. També és recomanable portar aigua i menjar perquè no està garantit que les cafeteries estiguin obertes.

Quan els alumnes surtin d'una prova no podran quedar-se pels passadissos, sinó que hauran de sortir de l'edifici i portar posada la màscara quan no sigui possible respectar la distància mínima de seguretat sanitària.

Els alumnes amb necessitats específiques de suport hauran de fer les proves al campus, Inca, Manacor, Ciutadella, Maó, Eivissa o Formentera, atès que són els únics punts d'examen que reuneixen les condicions adequades per a poder donar-los el suport específic que requereixen. L'assignació s'ha fet triant el punt més pròxim al seu centre.

No poden anar a fer l'examen les persones amb simptomatologia compatible amb COVID-19, les que estiguin en aïllament per a diagnòstic o les que estiguin en quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de coronavirus.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.