Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB finalitza la campanya de vigilància de la gavina vermella a l'illot de Na Guardis

El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ha informat aquest dijous de la finalització de la campanya de vigilància de la gavina vermella a l'illot de Na Guardis, prop de la Colònia de Sant Jordi.

L'organització ha explicat que la gavina vermella 'ichthyaetus audouinii' és una espècie amenaçada, catalogada com a vulnerable a escala estatal i objecte d'un pla de conservació a les Balears. La població reproductora és d'unes 800 parelles, la major part establertes en colònies de les Pitiüses.

L'illot de Na Guardis, amb una superfície de 2,5 hectàrees, es troba situat prop de la Colònia de Sant Jordi, ses Salines. En aquest illot, la gavina vermella ha criat de manera intermitent, fracassant els últims anys per l'alta presència de banyistes.

No obstant això, el GOB ha detallat que, a causa de l'estat d'alarma decretat pel Govern per a la gestió sanitària del coronavirus, l'accés de persones ha estat baix i ha facilitat l'establiment d'aproximadament 180 parelles de gavina vermella.

Per aquest motiu, el GOB va posar en marxa de manera urgent un dispositiu que ha comptat amb la participació del Parc Nacional de l'arxipèlag de Cabrera, que ha cedit materials i instal·lacions, l'Ibanat i el Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, i la col·laboració de Ports dels Illes Balears i de la Policia Local de ses Salines.

Al llarg de cinc setmanes, els voluntaris coordinats pel GOB han fet tasques de vigilància per a evitar molèsties a la colònia de cria, informant els navegants que han desembarcat en l'illot. Per a això han comptat amb dues piragües aportats pel Parc Nacional, mitjançant les quals s'han desplaçat fins a l'illot quan ha estat necessari intervenir.

El dispositiu de vigilància ha estat present 27 dies. Els 48 voluntaris participants han emplenat 370 hores de treball, a les quals s'ha de sumar la dedicació del GOB com a entitat coordinadora. Ara, el GOB ha assenyalat que les gavines nascudes estan molt crescuts i, per tant, menys sensibles a les molèsties, ja es disposen a abandonar la colònia i a dispersar-se, arribant alguns fins a la costa atlàntica africana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.